Timp de o săptămână, în cadrul orelor de limba română, istorie şi religie, profesorii şi elevii Liceului Ortodox au evocat diferite personalităţi din din cultura poporului român: Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Creangă, Constantin Brâncoveanu.
„Aceste personalităţi au avut un rol important în formarea şi păstrarea identităţii naţionale, culturale şi religioase a poporului român”, a arătat pr. prof. Alin Sonea.
Seria de manifestări închinate Zilei Culturii Naţionale a culminat pe 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, cu o activitate cultural artistică dedicată acestuia.
În deschiderea programului, părintele profesor Radu Rus, directorul Liceului Ortodox, a vorbit despre însemnătatea unei astfel de zile.
„Supranumele de «Luceafăr al poeziei românești», adresat lui Eminescu, a fost folosit de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române – Miron Cristea, cel care a alcătuit şi prima teză de doctorat pe tema vieţii şi operei marelui poet”, a subliniat Radu Rus, precizând că, în şedinţa de lucru din 28 februarie 2013, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca Ziua Culturii Naţionale să fie aniversată prin programe speciale în toate eparhiile ortodoxe române din ţară şi străinătate, având în vedere rolul Bisericii de promovare şi susţinere a culturii naţionale, dar şi datorită ataşamentului, respectului şi admiraţiei poetului Mihai Eminescu pentru Biserica Ortodoxă.
Programul cultural i-a introdus pe cei prezenți în universul poetic eminescian şi în atmosfera poveştii de dragoste care a existat între Mihai Eminescu și Veronica Micle.
Povestea celor doi a fost prezentată de către elevul Darius Lascău, iar apoi a prins viață prin interpretarea celor două roluri de către elevii Marian Curta și Demeter Narcisa.
Reprezentația scenică a fost completată de interpretarea muzicală a câtorva poezii eminesciene, de către Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dirijat de prof. Ştefan Lakatos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!