În contextul comemorării victimelor de la Hiroshima, miercuri, între orele 10:00 – 14:00, Muzeul Ţării Crişurilor, în colaborare cu Fundaţia Nipponica filiala Bihor – Oradea, a fost gazda unui eveniment inedit – primul din şirul celor de ieri. Orădenii, în special cei mici – pentru că evenimentul a fost dedicat copiilor – au fost invitaţi la un Atelier de artă japoneză pentru copii. Aici, cei prezenţi au fost iniţiaţi în tainele confecţionării de Origami, în arta caligrafiei japoneze, dar au avut ocazia să înveţe şi un dans japonez.
Soare şi voie bună
Activităţile s-au desfăşurat în curtea noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor şi au fost puse la cale de orădeanca Ramona Hagiwara, împreună cu Yoan în vârstă de 6 ani şi Tenri în vârstă de 9 ani, fii săi, veniţi tocmai din Insula Hokkaido, Japonia. Îndrăgostită dintotdeauna de arta şi tradiţia japoneză, Ramona Hagiwara a dorit să împărtăşească câteva dintre frumuseţile acestora cu orădenii. Având în vedere vremea bună şi curiozitatea celor prezenţi de partea lor, familia Hagiwara a reuşit să introducă cu succes participanţii în arta împăturirii hârtiei şi a caligrafiei japoneze shodō, punând la dispoziţie gratuit toate materialele necesare, aduse tocmai din Japonia, pentru a oferi un plus de autenticitate. Spre deliciul celor mici, acestora le-a fost permis să păstreze obiectele create.
Având în vedere distanţa şi diferenţele dintre România şi Japonia, Ramona crede că accesul la această cultură nu se poate face numai prin intermediul internetului. „De aceea am încercat prin aceste ateliere să oferim participanţilor ceva real, concret”, spune ea. Familia Hagiwara a mai adus pentru orădeni şi kimonouri, păpuşi gheişă şi samurai în miniatură, dar şi alte jucării japoneze oferite de profesoara Arano Yoko din Hokkaido, cea care de altfel a trimis şi minunate mesaje ce demonstrează adevărata artă a caligrafiei japoneze.
De asemenea, doritorii au putut îmbrăca şi s-au putut fotografia în kimonouri de vară pentru fete, numite Yukata. La sfârşitul atelierului, când fiecare participant a reuşit să-şi facă o idee despre ceea ce înseamnă artă şi tradiţie japoneză, membrii Fundaţiei Nipponica i-au invitat pe toţi la dans, unul numit Dansul Minerului, în timpul căruia cei prezenţi s-au distrat copios în încercarea de a imita mişcările dansului. Evenimentul a fost presărat din belşug cu zâmbetele celor mici, care au constituit pentru organizatori confirmarea reuşitei evenimentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!