UPDATE: Se pare ca de fapt grilajul de pe gura de aerisire ar fi fost luat încă de joi şi nu a mai fost pus înapoi.“Respectul” faţă de cetăţeni a produs sâmbătă o tragedie. Fiindcă nu au avut răbdare până la încheierea programului, angajaţii de la Ştrandul Iosia s-au apucat să golească un bazin puţin timp după prânz, taman când era lume mai multă. Indolenţa lor însă a ucis un suflet nevinovat.
Cu ei în apă
În jur de ora 16:30, fetita şi alţi mulţi cetăţeni se aflau în bazin în momentul în care angajaţii din ştrand au început să golească apa din bazin fără să lase măcar grilajul peste gura de golire. În momentul producerii tragediei, apa din bazin nu era mai mare de jumătate de metru, dar din cauza curenţilor produşi, fetita a fost practic absorbită în canal. Un bărbat a observat fetita, golirea bazinului a fost oprit, dar inevitabilul a fost produs.
De la Descarcerare
Doctorul Hadrian Borcea, medic şef la UPU – SMURD Oradea, a declarat pentru Bihon şi Jurnal bihorean că primul care a ajuns la faţa locului la doar câteva minute, a fost un angajat de la Descarcerare ISU. În ajutorul fetitei a venit apoi un echipaj SMURD, micuţa a fost scoasă şi s-au început manevrele de resuscitare. Dupa câteva manevre ale salvatorilor, micuţa şi-a revenit din stopul cardio-respirator suferit, dar imediat apoi a făcut un altul. În profida numeroaselor manevre de resuscitare efectuate la Unitatea de Primire Urgenţe, fetita nu şi-a mai revenit din al doilea stop.
Doctor Hadrian Borcea ne-a declarat, profund afectat de tragedia de sâmbătă, că micuţa suferise şi un traumatism în timp ce a fost trasă de curenţii de aer, care i-a fost fatal. Medicul a mărturisit că acest caz nu este singular în strandurile orădene. Medicul reaminteşte cetăţenilor că în ultimii cinci ani au mai fost trei astfel de tragedii în ştrandurile orădene. Doctorul, la fel ca ceilalţi cetăţteni din ştrand aflaţi locul nenorocirii s-a declarat stupefiat de indolenţa angajaţilor din ştrandurile orădene care nu respectă regulile elementare pentru protecţia oamenilor şi aplică procedurile de întreţinere fără să ţină cont de oameni: “Am fost şi în alte ţări. Nicăieri aşa ceva nu se întâmplă să se lase descoperit sobrul cu oamenii în bazin”.
Respectaţi clienţii!
Conform martorilor, tragedia putea fi evitată dacă angajatii anunţau măcar în prealabil că doresc să golească bazinul sau dacă gura de golire a bazinului era prevazută cu un capac sau gratii. Tot conform martorilor, în ştrandul Iosia sunt probleme administrative. Acestea s-au înmulţit de la schimbarea conducerii RAPAS care a avut loc anul acesta. Unele dintre neregulile sesizate ar fi că salvamarii de servici trebuie să deschidă poarta maşinilor care intră în incinta ştrandului sau că îngrijitorii ştrandului care se ocupa şi de golirea bazinelor primesc alte atribuţii decât cele pentru care au fost angajaţi. Ca o coincidenţă, tot sâmbătă au avut loc nu mai puţin de trei controale RAPAS, toate vizându-i însă doar pe comercianţii din Strandul Iosia, nefiind verifată însă şi starea tehnică a ştrandului. Mai mult, cetăţenii nu înţeleg cum îşi permit reprezentanţii ştrandului să permită golirea bazinelor în timpul programului, mai ales că din acest an s-a decis reducerea timpului de bălăceală cu două ore.
O anchetă amplă a demarat în acest caz, dar, ca în nenumărate tragedii, e posibil ca vina să fie aruncată pe fetita decedată şi părinţii ei, nicidecum pe cei care îşi bat joc de oameni.
Duminică, a doua zi de la tragedie, strandul a functionat cu program normal.
C.De,, O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!