Un an întârziere, un an rămas pentru implementare. Acestea sunt doar două dintre coordonatele între care se derulează proiectul pentru desfiinţarea a şapte puncte termice din Nufărul 1 şi montarea a 278 de module de scară, care vor asigura termia în zonă.
Ca şi-n cazul altor proiecte cu finanţare europeană, întârzierea acumulată în faza birocratică se datorează schimbării de proiect tehnic, cu motivaţia eficientizării soluţiei. Noua variantă de proiect elimină punctele termice, schimbă în totalitate o bună parte din reţeaua de alimentare cu termie din zonă şi elimină achiziţia şi montarea a două cazane cu gaz. Acestea fuseseră prevăzute pentru asigurarea unui plus de grade Celsius în lunile foarte reci de iarnă. Soluţia nouă prevede că acest plus se va obţine din agentul termic furnizat de CET.
Rămâne de văzut, la finalul licitaţiei, măsura în care executanţii desemnaţi vor reuşi să se achite de acest proiect sensibil social şi sofisticat, din punct de vedere tehnic.
Ştrandul Municipal, pasajele Centurii şi Piaţa Unirii sunt doar vârful gheţarului în ceea ce priveşte întârzierea proiectelor cu finanţare europeană din cauze tehnice. În fond, o bună parte a proiectelor derulate de Primărie, pe milioanele de euro ale Uniunii, au grafice de implementare depăşite, din cauza deciziei edililor de a reface proiectele tehnice. Motivul este, aproape invariabil, eficientizarea acestora. Pe măsură ce creşte presiunea termenului final pentru cheltuirea banilor europeni – ultima zi din 2015, se ridică un nou semn se întrebare: ce calitate a execuţiei pot avea lucrările sofisticate, de anvergură, înghesuite în termene devansate cu forţa?
În licitaţie
Licitaţia pentru „Nufărul geotermal” a fost postată luni în SEAP. Termenul de depunere a ofertelor e 3 decembrie, la ora 9:00, la ora 12:00 se deschid ofertele. Cuantumul garanţiei de participare este de 1.000.000 lei, iar valoarea estimată a lucrărilor este de 50.839.460,51 lei fără TVA. Urmează apoi o altă operaţiune, de regulă, cronofagă – evaluarea ofertelor şi desemnarea câştigătorului. Doar dacă, prin excepţie de la regula aproape generală, rezultatul nu este contestat, se poate da liber la semnarea contractului şi începerea lucrărilor. Cel mai probabil, lucrul efectiv va începe la primăvară.
Revizuire de un an
„Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură şi gaze naturale, pentru producerea agentului termic de încălzire şi preparare a apei calde de consum la consumatorii cartierului Nufărul I – Oradea” e numele sub care se derulează viitoarea investiţie de alimentare a cartierului Nufărul cu energie geotermală. Întârzierea e justificată prin faptul că până acum s-a lucrat la refacerea proiectului tehnic, spun reprezentanţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI).
„De aproximativ un an este întârzierea în derularea proiectului şi e dată de necesitatea de revizuire a proiectului, prin adaptarea sa la soluţii mai eficiente. Puteam să-l implementăm şi pe cel vechi, dar era pierderea oraşului”, crede Marius Moş, directorul DMPFI.
„Când am iniţiat procedura de revizuire a proiectului, varianta modificării nu exista pe această axă de finanţare. În cele din urmă, pentru că necesitatea revizuirii se regăsea pe mai multe proiecte din ţară, Ministerul Economiei a gândit instrucţiunile care permit asta. A trebuit să aşteptăm”, este justificarea sa pentru decalarea calendarului proiectului.
Căldură la scară
Noul proiectant a venit cu o nouă variantă de proiect, mai eficientă, zic oamenii DMPFI. „S-a schimbat filosofia alimentării cu energie termică. În locul modernizării a şapte puncte termice, s-a optat pentru montarea de module de scară. Vor fi montate 278 de module, pentru fiecare scară de bloc şi gospodărie privată cuprinsă în proiect plus o şcoală şi o grădiniţă”, spune Ioan Maghiar, funcţionar în cadrul DMPFI.
Soluţia iniţială prevedea schimbarea magistralei de termoficare până în punctele termice dar nu şi a reţelei secundare. „Soluţia nouă prevede schimbarea în întregime a reţelei de alimentare cu termie: un diametru mai mic dar o lungime mai mare de conducte noi”, mai zice acesta.
Proiectul nou elimină achiziţia şi montarea a două mini centrale pe gaz, necesare pentru creşterea temperaturii agentului termic în lunile cele mai reci de iarnă. Plusul de grade Celsius peste cele scoase din apa geotermală va fi obţinut din reţeaua muncipală de alimentare cu termie, în care pompează CET-ul.
„Cu revizuirea proiectului, obligaţia noastră a fost să ne încadrăm în valoarea iniţială a proiectului. Vom vedea dacă acest lucru va fi posibil, în urma licitaţiei”, comentează Maghiar.
„E un proiect incitant pentru firmele mari. E un concept nou pentru România, nu mai există unul similar, la această anvergură”, mai apreciază funcţionarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!