Prezentă în Bihor la final de săptămână, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a vorbit despre proiectul de exploatare a aurului prin cianuri, de la Roşia Montană ca despre „un nou proiect”. „Proiectul din anii anteriori nu corespondea din punctul de vedere al standardelor de mediu şi al interesului naţional”. Situaţia s-a schimbat, însă, pretinde Plumb. „Avem toate standardele pentru a nu exista un impact de mediu negativ”, susţine ministrul, spunând că investitorul, Gabriel Resources, prin compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) oferă garanţii financiare şi măsuri de siguranţă sporite, în caz de accident.
„Am redus concentraţia de cianură la o treime din limita admisă, de la 10 la 3 ppm, în iazul de decantare şi am adus cea mai nouă tehnologie în domeniu”, a mai afirmat ministrul. Totuşi, Ministerul Mediului va emite acordul de mediu pentru acest „nou proiect” doar în funcţie de ceea ce va decide Parlamentul, spune Rovana Plumb. „Se aşteaptă observaţii”, anunţă pesedista, argumentând că „ar fi iresponsabil ca o astfel de decizie să fie luată de un singur om”. Întrebată dacă, în calitate de parlamentar, va vota legea pentru demararea proiectului de la Roşia Montană, Rovana Plumb s-a eschivat, transmiţând că „va avea o discuţie” cu alegătorii din colegiul în care a fost aleasă, înainte să se exprime prin vot…
Duminica după-amiază, ministrul Plumb a plecat din Bihor, ratând astfel întâlnirea cu cetăţenii care au protestat la Oradea împotriva proiectului de la Roşia Montană. La miting, un cetăţean afişa o pancartă ce-o înfăţişa pe Rovana Plumb ca „sinistra Mediului”, alături de mesajul „Plumb în inima Roşiei Montane”.
După flashmob-ul din urmă cu o săptămână, la care participaseră circa 100 de orădeni, duminica după-amiază, în Parcul Traian, peste 300 de cetăţeni au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Protestul de la Oradea s-a desfăşurat simultan cu mişcările de amploare anti-cianuri de la Bucureşti şi Cluj-Napoca. Aceştia au scandat împotriva proiectului ce foloseşte cianură pentru extragerea aurului. Printre scandările auzite în centrul Oradiei: „Uniţi, salvăm Roşia Montană!”, „Nu vrem să fim o naţie de sclavi!”, „Nu corporaţia face legislaţia!”, „Vrem natură, nu cianură!”. Protestatarii s-au dotat cu pancarte purtătoare de mesaje, inclusiv la adresa politicienilor ce conduc azi România: „Trădarea de ţară în aur se măsoară”, „După mină, potopul”, „Pontaur – primul miner al ţării”, „Dan şi-o va lua – ministrul marilor corporaţii”. A apărut inclusiv un banner în limba maghiară.
Ioana Lucaciu, de la Centrul de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni” şi Cătălin Popa, de la Academia Civică, au fost cei care le-au vorbit protestatarilor. Ioana Lucaciu a cerut demisia miniştrilor Rovana Plumb, Daniel Barbu, Dan Şova, dar şi a şefului ANRM, Gheorghe Duţă. Cătălin Popa a arătat cum problema locurilor de muncă, fluturată de investitorul Gabriel Resources – RMGC, este una falsă. „Locurile de muncă pentru locuitorii din Roşia Montană sunt locuri de muncă ce vor fi plătite cu salariul minim pe economie, bucătărese, iar bărbaţii vor putea să lucreze ca şi paznici. Restul se va întâmpla pe cale chimică. Ce nu ni se spune este că norii ce vor fi degajaţi din bazinul de decantare (cu conţinut cianuric – n.r.) vor ajunge şi deasupra Oradiei. Este şi motivul pentru care şi la Oradea am decis să demonstrăm împotriva acestui proiect”, a susţinut militantul de la microfon. Popa a relatat despre faptul că „se vor distruge patru munţi” prin cianurizare şi că va apărea un iaz de decantare ce va conţine cianuri. „Se distrug patru munţi iar în locul lor va apărea un baraj care va reţine apele reziduale, care va avea 185 de metri înălţime, respectiv cam cât are barajul de la Vidraru, iar haldele de steril vor rămâne pentru eternitate moştenire pentru copiii noştri”, a continuat acesta, invitându-i pe politicienii care susţin acest proiect „să meargă să facă baie” în iazul cu cianuri.
Semnături anti-cianuri
În paralel cu scandările, protestarii au semnat adeziuni la listele iniţiate de ONG-ul Alburnus Maior impotriva proiectului de lege pentru demararea proiectului de la Roşia Montană, promovat de Guvernul Ponta pentru a fi votat de Parlament. De asemenea, militanţii împotriva proiectului de minerit au fost îndemnaţi să ia legătura cu parlamentarii de Bihor, să le ceară acestora să-şi facă publică poziţia în acest caz şi să le ceară să voteze împotriva proiectului de lege propus de Guvern. De asemenea, pe un panou de carton au fost făcute publice datele de contact ale celor 17 parlamentari bihoreni. Cu câteva ore înainte de protestul orădean, ministrul Mediului, Rovana Plumb, fusese întrebată cum vede protestele. „Într-o democraţie funcţională, este foarte important ca vocea cetăţenilor, vocea ONG-urilor să se audă. Parlamentul va decide”, a declarat acelaşi ministru care a înaintat în Guvern proiectul de lege privind Roşia Montană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!