Din aceste considerente, Poliţia Bihoreană acţionează în parteneriat cu unităţile de învăţământ, cu reprezentanţii organizaţiilor de părinţi, cu autorităţile publice cu atribuţii în domeniu, pentru menţinerea unui climat de siguranţă în şcoli şi pentru derularea unor campanii şi proiecte de informare a elevilor, în vederea evitării comportamentelor cu risc victimal sau infracţional. Poliţiştii de prevenire bihoreni vor acţiona, în perioada mai – septembrie 2013, pentru reducerea riscului de victimizare şi de implicare a elevilor în activităţi infracţionale. Grupul ţintă al activităţilor desfăşurate de poliţiştii de prevenire bihoreni este format din elevi cu vârste între 6 – 18 ani.
Locuri ţintă
Astfel, în perioada rămasă până la finalizarea cursurilor, dar şi în vacanţa de vară, care prin specificul ei (deplasarea copiilor în zone de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supraveghere, circulaţie intensă pe drumurile publice) poate genera o creştere a numărului de minori victime sau autori de infracţiuni, poliţiştii bihoreni vor acţiona în instituţiile şcolare, tabere şcolare, locuri publice frecventate de minori, parcuri, ştranduri, centre comerciale etc. Principalele acţiuni vizează transmiterea de informaţii cu caracter preventiv în cadrul unor întâlniri organizate cu beneficiarii campaniei, organizarea unor jocuri şi concursuri cu tematică de prevenire a criminalităţii şi desfăşurarea de activităţi informativ – preventive în locuri publice frecventate de grupul ţintă (parcuri, ştranduri, Orăşelul Copiilor, centre de zi pentru copii). De asemenea, se vor organziza activităţi preventive cu prilejul Zilei de 1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului, 5 iunie – Ziua împotriva violenţei asupra copilului, iar la 7 iunie a.c. va fi organizat şi în Judeţul Bihor Concursul Naţional „Educaţie rutieră, educaţie pentru viaţă!”.
Mesaje preventive
În cadrul întâlnirilor organizate cu copiii şi adolescenţii, poliţiştii vor distribui materiale cu mesaje preventive şi vor proiecta filme cu caracter educativ – preventiv. Tematica abordată în cadrul întâlnirilor interactive care vor fi realizate cu tinerii bihoreni, va fi axată pe prevenirea comportamentelor antisociale, cauzele, factorii favorizanţi în delincvenţa juvenilă (anturajul, consumul de alcool, substanţe etnobotanice etc.), pe consecinţele legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore (răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social). Totodată, vor fi expuse copiilor diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care orice persoană le poate lua, pentru a evita unele situaţii de victimizare. Prevenirea dispariţiilor de copii, educaţia rutieră, utilizarea în siguranţă a Internetului şi prevenirea traficului de persoane sunt alte subiecte ce vor fi intens dezbătute cu elevii bihoreni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!