Békési Csaba, noul director executiv al AJOFM Bihor vrea să schimbe mentalitatea bihorenilor vizavi de instituţia pe care o conduce. „Vrem să înţeleagă lumea că AJOFM Bihor nu este neapărat instituţia care plăteşte indemnizaţie de şomaj, cât, mai mult cea care ocupă forţa de muncă din judeţ”, a subliniat Békési Csaba. Directorul executiv al AJOFM Bihor este de părere că această mentalitatea poate fi schimbată nu prin măsuri pasive ci prin măsuri active. „Cred că măsurile active sunt cele care pot duce la scăderea şomajului în Bihor. Este vorba de subvenţii acordate angajatorilor pentru angajarea a diferite categorii de persoane: tineri absolvenţi, unici întreţinători, persoane cu dizabilităţi, persoane care mai au puţini ani până la pensionare”, explică Békési Csaba.
Alte măsuri active pe care se va pune accentul sunt cursurile de formare profesională în meserii cerute pe piaţa muncii. Întrebat ce părere are despre tinerii absolvenţi care nu doresc să participe la cursurile de formare profesională, de frică să nu-şi piardă indemnizaţiile de şomaj, directorul AJOFM Bihor spune că nu se poate generaliza, fiind vorba despre tineri care au un sprijin din partea părinţilor. „Tinerii se plâng că la angajare li se cere vechime în muncă. Ori vechimea aceasta trebuie începută de undeva. Sunt şi domenii în care nu se cere vechime, dar se cere talent şi pricepere. Trebuie să-i educăm pe tineri în aşa fel încât să înţeleagă că trebuie să înceapă să muncească. După aceea vor accede pe trepte superioare”, a precizat Békési Csaba.
În zilele următoare, directorul AJOFM Bihor participă la Bucureşti la o întâlnire bilaterală dintre ANOFM şi Agenţia de Muncă din Ungaria. Săptămâna viitoare, în sala mare a Primăriei Oradea, va avea loc o întâlnire între AJOFM Bihor şi firmele din Eurobusiness Park.
Şomajul în Bihor
La sfârşitul lunii octombrie în judeţul Bihor erau înregistraţi 11.314 şomeri, din care femei – 4.918. Numărul şomerilor indemnizaţi era de 4.394. Rata şomajului în octombrie în judeţul Bihor a fost de 4,04%, ceea ce plasează judeţul în primele zece judeţe din ţară. „Fiind un judeţ de frontieră se găsesc multe investiţii străine. Apoi Bihorul a fost un judeţ industrializat. Deşi marile fabrici au dispărut, au apărut altele mai mici care oferă locuri de muncă”, observă directorul executiv al AJOFM Bihor.
Vizavi de categoriile de şomeri, Békési Csaba spune că predomină şomajul în rândul tinerilor. „Este o problemă atât a noastră, cât şi a Uniunii Europene, şomajul în rândul tinerilor. Reducerea numărului şomerilor tineri este un obiectiv al UE pentru perioada 2014 – 2020”, conchide directorul executiv al AJOFM Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!