Se modifică data până la care operatorii au obligaţia de a-şi înregistra activitatea la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale. Dacă până acum, erau obligaţi să se înregistreze până pe 1 iunie, începând cu acest an operatorii trebuie să se înregistreze până pe 31 august. „ Înregistrarea activităţii se face prin inregistra activitatea la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin direcţiile pentru agricultură judeţene”, a precizat Luminiţa Măntăluţă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Se introduce şi obligativitatea subcontractorilor de a se înregistra. Practic, trebuie să existe o lista subcontractanţilor, respectiv a proprietarilor terenurilor cu pomi răzleţi, condiţia necesară fiind ca aceştia să fie supuşi sistemului de control. Trebuie să existe un sistem corespunzator al documentelor contabile prin care se poate asigura trasabilitatea produselor.
Subcontractantii vor fi mentionaţi în Fişa de înregistrare a procesatorilor în agricultura ecologică sau în Fişa de înregistrare a comercianţilor de produse ecologice.
Aceste modificari trebuie respectate de operatorii din agricultura ecologică doar în 2013, începând cu anul viitor legislaţia urmând să se modifice din nou.
Amenzi
De asemenea, începând din 5 mai a intrat în vigoare Hotararea nr. 131 pentru stabilirea măsurilor şi sancţiunilor necesare în vederea respectării prevederilor Regulamentului ( CE) nr. 834/2007 al Consiliului din 28 iunie 2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului ( CEE) nr. 2092/91.
Astfel, folosirea frauduloasă a termenilor de „ecologic”, „biologic”, „organic” sau a abrevierilor acestora, precum „bio”, „eco”, ca mărci comerciale sau practici de utilizare în producţia, procesarea, ambalarea, transportul, depozitarea şi distribuţia produselor, inclusiv pe eticheta produsului, materiale publicitare şi documentele comerciale, care pot induce în eroare consumatorul şi care nu sunt în conformitate cu regulile de producţie ecologică, prevazute de art.23-26 din Regulamentul ( CE) nr. 834/2007 constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei şi măsura administrativă de oprire temporară de la comercializare a produselor în cauză până la remedierea deficienţelor constatate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!