„Ansamblul Gării Mari se află pe lista monumentelor istorice la Instituţia Arhitectului Şef, la poziţia 183”, a spus Csotormanyi, concluzionând că pasarela de peste şinele ferate face parte din ansamblul Gării Mari şi, deci, e şi ea monument istoric! Tânărul îl contrazice astfel pe Sarkozy, de la Fundaţia pentru Monumente Istorice, care spune despre pasarelă că e o simplă vechitură. Astfel interpretând lucrurile, Csotormanyi le-a spus celor prezenţi miercuri la Palatul Copiilor că pentru dezafectarea oricărui monument istoric e nevoie de acordul comisiei pentru monumente de la Cluj. Care nu există. Cum nu există încă nici o autorizaţie de desfiinţare din partea Primăriei Oradea.
Cei prezenţi au aflat de la trimisa Secţiei L5 din CFR că pasarela metalică e în administrarea Societăţii de Administrare a Activelor Feroviare (SAAF). Construită în 1870, doar circa o treime din materialul original mai este azi parte integrantă a pasarelei. „Proprietarii – SAAF – spun că nu prezintă siguranţă în exploatare. Ni s-a transmis că e deteriorată şi şi-a depăşit termenul de garanţie. Însă nu am auzit de la nimeni să se fi făcut o expertiză”, a arătat Csotormanyi, care a afirmat în faţa audienţei că adevăratul motiv pentru care autorităţile vor să demoleze pasarela e că aceasta ar încurca drumul expres pe care primarul Bolojan vrea să-l construiască în Oradea, între pasajul Theodor Neş şi viitorul pod rutier de la Silvaş. „Suntem ca şi în anii 80, când trebuia modernizat fără ca populaţia să fie consultată”, i-a întărâtat Csotormanyi pe cei prezenţi. La fel a făcut-o şi Horea Vuşcan, care le-a spus oamenilor, şi aşa destul de nervoşi, că pasarela se va desfiinţa, indiferent dacă vor sau nu, deoarece, „în spatele acestei probleme e o altă problemă, cu şase zerouri”. Vuşcan s-a referit la drumul expres, despre care e convins că va fi construit de firma Selina.
Nemulţumiţi de pasaj
În a doua parte a dezbaterii, oamenii şi-au vărsat ofurile pe primarul Ilie Bolojan. Locuitorii din zona străzii Teodoroiu s-au întrebat de ce nu a venit nimeni să discute cu ei, aşa cum a făcut primarul cu alte ocazii. S-au plâns că uneori e o adevărată aventură să traverseze pasajul subteran de la Gară, prelungit tocmai ca să iasă la subprafaţă în strada Teodororiu. Acest pasaj e alternativa propusă de Primărie la pasarela metalică. „E insalubru. Dai de urină, excremente… Te face să nici nu mai vrei să circuli pe-acolo”. „Unei femei i s-a tăiat poşeta acolo”. Sunt motive pentru ca pasajul să fie de evitat. De aceea, pasarela metalică ar trebui păstrată, sunt convinşi orădenii prezenţi miercuri la dezbaterea lansată de tinerii maghiari. Intenţia municipalităţii, de a monta camere de luat vederi în pasajul subteran, nu i-a impresionat pe participanţii la dezbaterea tinerilor maghiari, spunând că acestea pot fi oricând smulse…
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!