Legea nouă pentru aşa numitul învăţământ antepreşcolar – pentru creşe adică, a intrat în vigoare anul trecut dar sunt prevederi ale sale care provoacă stupoare şi nemulţumire
în rândul părinţilor. Modul de calcul al taxei zilnice pentru copiii din creşe, schimbat radical prin noua lege, este o astfel de necunoscută. Iar faptul că aceasta este diferenţiată funcţie de venitul părinţilor este motiv de nemulţumire.
„N-am avut de ales, ne-am dus băieţelul la creşă de la începutul lui septembrie. Am întrebat la ASCO şi la creşă şi atunci, pur şi simplu nu se ştia cât va costa pe lună. Ni s-a spus doar că e diferenţiat funcţie de salariu dar nimic mai mult”, ne-a spus D.I, tatăl unui copil de doi ani şi jumătate, care frecventează o creşă din Rogerius. „Am întrebat la creşă şi directoarea era cu capul în pământ. Mi-a zis că nu are ce să îmi spună. Nu mă deranjează, să crească taxa, să o dubleze sau să o tripleze dar nu e corect să o diferenţieze. Inevitabil, pot apărea diferenţieri la modul în care personalul se raportează la copii”, crede părintele.
Proporţional
HG 1252/2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie anteprescolară introduce taxarea diferenţiată, în funcţie de venitul brut pe familie şi de numărul de copii din creşă. Familiile care au peste 700 de lei sunt obligate să achite 20% din aşa numitul cost mediu de întreţinere a copilului în creşă dacă au un copil, respectiv 10% dacă au doi sau mai mulţi. Pentru venituri sub 700 de lei, familia trebuie să achite 10% din acest cost dacă trimite la creşă un copil şi 5% pentru doi sau mai mulţi. La Oradea, costul mediu a fost stabilit prin hotărâre de Consiliu local la 964 lei/lună iar costul minim, la 126 lei/lună.
„O parte dintre părinţi au primit de vineri deciziile primarului prin care li se comunică taxele iar restul ar trebui să le primească azi(marţi n.r.)”, spune Arina Moş, directoarea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO). „Nu puteam face calculul până când nu primeam avizul de legalitate de la Prefectură”, justifică aceasta faptul că abia acum află părinţii cât îi costă să-şi ţină copiii în creşele Primăriei. Deşi regulamentul de organizare a creşelor după noul cadru legal a trecut prin Consiliul local în aprilie, abia lunea trecută, pe 9 septembrie, a pus ASCO pe ordinea de zi a deliberativului aşa numitul cost minim de întreţinere a unui copil în creşele din administrarea sa, stabilit la 6 lei/zi.
Se plăteşte
„Înţeleg că părinţii sunt nemulţumiţi dar serviciile furnizate în creşe costă. Nu mai puteam continua cu acei 6 lei pe zi. În plus, legea ne obligîă să aplicăm acest mod de calcul. Acolo unde sunt venituri foarte mari, legea obligă la calculul procentual al contribuţiei”, precizează directoarea. Un calcul simplu arată că, din acest an, creşa va costa între 6 lei şi puţin peste 9 lei pe zi, raportat la numărul efectiv de zile de prezenţă a copilului la programul zilnic.
Chiar dacă noa formulă de calcul „socialistă” este introdusă de lege orădeanul D.I. nu o găseşte echitabilă. „Dacă ai venituri mai mari e evident că plăteşti impozite mai mari. Şi atunci de ce să plăteşti şi contribuţii mai mari pentru îngrijirea copilului în aceleaşi condiţii ca şi alţii? E ca şi cum m-aş duce la un restaurant şi mi-ar cere chelnerul să-i spun cât câştig ca să îmi spună cu cât îmi dă mâncarea”, spune el.
Citiți principiile noastre de moderare aici!