A. Haciaturian: Concert pentru vioară şi orchestră şi F. Mendelssohn-Bartholdy: simfonia a IV-a „Italiana” în La major, op. 90 sunt cele două piese cuprinse în concertul condus de Janko Zsolt, dirijorul Filarmonicii Oradea şi al Operei Naţionale din Cluj-Napoca. Invitată este violonista Murvai Marta, una dintre violonistele de excepţie ale tinerei generaţii de muzicieni din România, care va cânta pe vioara lutierului cremonez Gabriele Jebran Yakoub.
Primul număr din concert a mai fost cântat la Oradea, dar la flaut. Haciaturian a scris piesa în anul 1940 (premiată cu premiul Stalin) şi i-a dedicat-o violonistului David Fyodorovich Oistrakh. „Concertul este tipic rusesc. Vorbim nu de o lucrare propagandistă, dar cu un anumit mod de a exprima mărimea Imperiului Rusesc. Se simte în acorduri ornamentaţia caucaziană, orientală, chiar balcanică”, spune solista Murvai Marta.
Ea recunoaşte că lucrarea este mai uşoară decât Ceaikovski, spre exemplu, însă – susţine că are alte greutăţi.
„Concertul a fost scris puţin modal. Partea a III-a este lungă, repetitivă şi cu multe note care se repetă. Această parte începe cu un dans spaniol. În rest, părţile lente mă fac să îmi imaginez stepa rusească, extrem de mare, cu vegetaţie sărăcioasă”, a mai dezvăluit violonista care şi-a absolvit studiile în Germania.
Prin Italia
Simfonia italiană, o lucrare cunoscută, a fost scrisă de Mendelssohn când avea 20 de ani, după o călătorie în Italia.
„I-a plăcut ţara, cu mult soare, multă lumină, dar mai ales bucuria oamenilor. Toate aceste stări ale compozitorului se simt în simfonie, în prima parte. În partea a II-a se simte dorul său de casă. În partea a III-a melomanii se vor întâlni cu muzica tipic germană, iar în partea a IV-a, muzică italiană. Paradoxal, piesa a fost scrisă nu în Italia, ci în Germania. Chiar dacă nouă ne pare totul firesc, a scris piesa greu”, a dezvăluit şeful orchestrei, care speră ca prin această piesă să ducă, sufleteşte, publicul cu în Italia. Concertul va avea loc în această seară, de la ora 19:00, în Sala Enescu- Bartok a Filarmonicii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!