Sărbătoarea Paştilor a făcut ca aniversarea a 95 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea, conduse de Gen. Moşoiu, să fie fie devansată cu două zile. Generalul Traian Moşoiu a devenit şi cetăţean de onoare al Bihorului, post-mortem, în acelaşi timp cu erorii martiri ai neamului românesc, Ioan Ciordaş şi Ioan Bolcaş – ucişi în comuna Lunca, dr. Aurel Lazăr şi fostul primar al Oradiei de la începutul sec. XX, Rimler Karoly.
Distincţiile post-mortem au fost acordate în plenul Consiliului Judeţean, sub egida Zilelor Bihorului, ce cuprind şi sărbătoarea Beiuşului, de sâmbătă. Spre deosebire de colegii lor din partidele româneşti, vicepreşedintele CJ Bihor, Kiss Alexandru şi consilierii judeţeni UDMR au evitat să-şi prindă la piept cocardele roş-galben-albastre.
Eroi în vremuri tulburi
Laudatio au fost rostite de către directorul Muzeului Ţării Crişurior, Aurel Chiriac – pentru dr. Aurel Lazăr şi Rimler, respectiv de istoricul Gabriel Moisa, pentru martirilor Ciordaş şi Bolcaş. Din partea Asociaţiei Cultul Eroilor, Dan Poinar a citit laudatio pentru Gen. Moşoiu. S-au evocat meritele celor cinci. S-a amintit faptul că dr. Aurel Lazăr a fost unul dintre fruntaşii Partidului Naţional Român. În casa acestuia a fost redactată Declaraţia de autodeterminare prin care românii din Ardeal şi-au exprimat voinţa de a se uni cu România, la 12 octombrie 1918.
Gabriel Moisa a rememorat martiriul avocaţilor Ciordaş şi Bolcaş – militanţi pentru unirea neamului românesc – în noaptea de 3/4 aprilie 1919, fiind trimişi la moarte de către trupele maghiare ale căpitanului Verboczy Kalman.
Dan Poinar a evidenţiat figura proeminentă, sobră a ostaşului-model Gen. Moşoiu, cel care, înainte să elibereze Oradea în 20 aprilie 1919 şi, ulterior, să ajungă comandantul Garnizoanei Budapesta a Armatei Române, dezertase din armata austro-ungară, trecând din Braşov în Prahova, unde s-a predat Armateri Române. Strănepotul de frate al Generalului Moşoiu, Cantemir Moşoiu a fost cel care a primit de la preşedintele CJ, Cornel Popa, distincţia post-mortem, pentru străbunul său. De altfel, Cantemir Moşoiu a vorbit în plenul Consiliului şi despre fiul Gen. Moşoiu, Tiberiu Moşoiu, cel care a fost primar al Oradiei, între 1935 şi 1937 şi primul preşedinte al PNL Bihor. Tiberiu Moşoiu a ajuns să fie ulterior întemniţat de către regimul comunist, la Sighet, pentru a-şi găsi sfârşitul la domiciliul forţat din comuna Vintilă Vodă (jud. Buzău), în 1957. Cu această ocazie, a fost lansată a treia ediţie a cărţii scrise de Tiberiu Moşoiu – „Neculai Milescu spătarul. Călător în China”.
Istoricul Ion Zainea a prezentat cartea profesorului Viorel Faur, intitulată sugestiv „Situația dramatică a populației românești din Bihor în primele luni ale anului 1919. Documente.”
Aurel Chiriac a menţionat meritele primarului Rimler în definitivarea arhitecturii oraşului, în timpul său ridicându-se clădirea Primăriei, Palatul Appolo şi alte palate din Oradea. Tot pe vremea primarului Rimler a fost introdusă prima linii de tramvai şi a fost ridicată prima uzină electrică în Oradea. Rimler a fost primarul care l-a întâmpinat cu pâine şi sare pe Gen. Moşoiu. În sală a fost prezent pastorul bisericii luterane ridicată de familia Rimler, precum şi o descendentă a primarului maghiar orădean.
Szabo – cuvânt pentru maghiari
Un moment oarecum surprinzător şi chiar neplăcut pentru unii din sală a fost cel în care fostul consilier judeţean, actualul deputat Szabo Odon (UDMR), a luat cuvântul. Oarecum pe contrasens cu sensul manifestării, Szabo s-a folosit de citate din istoricul Imperiului Roman, Tacitus, pentru a cere o relatare a istoriei „fără ură şi fără părtinire”. Szabo Odon a subliniat faptul că în perioada din timpul şi de după Primul Război Mondial, nu doar românii, ci şi ungurii au avut de suferit. „Un război are întotdeauna un învingător şi un învins. Victime sunt de ambele părţi. Atrocităţi au fost comise şi de o parte, şi de alta. Inclusiv comunitatea maghiară a avut propriile ei victime, la Tărcaia şi Grădinari”, a ţinut să transmită Szabo Odon, înainte ca şedinţa solemnă a Consiliului Judeţean să ia sfârşit.
La monumentul Generalului
Ulterior evenimentelor desfăşurate în plenul CJ Bihor, la miezul zilei a avut loc ceremonialul militar-religios de la monumentul Gen. Traian Moşoiu. În alocuţiunea sa, primarul Ilie Bolojan a afirmat următoarele: „Cred că este important să mulţumim tuturor comunităţilor din acest oraş care au construit şi au dezvoltat oraşul în forma în care îl găsim astăzi. De modul în care ne îndeplinim sarcinile ţine şi respectul pe care îl acordăm înaintaşilor noştri. Cred că prin faptele noastre confirmăm dacă într-adevăr am tras învăţăminte din ceea ce au făcut ei”. A urmat alocuţiunea comandantului Garnizoanei Oradea, col. Grigore Morar, care a evocat figura Gen. Moşoiu, precum şi firul evenimentelor ce au culminat cu eliberarea Oradiei de către trupele române. După un scurt recitar al Corului Traian Moşoiu, au urmat depunerii de jerbe şi coroane la monumentul Gen. Moşoiu. Momentul s-a încheiat cu o scurtă defilare a trupelor Garnizoanei şi a structurilor MAI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!