Cel puţin trei modificări majore au loc în această primăvară, în sistemul sanitar românesc: introducerea sistemului de coplată, regionalizarea caselor şi direcţiilor de sănătate şi plata pentru pacienţii care sunt trimişi de la spitale private la spitale de stat. Nu se ştie încă concret ce efecte vor avea aceste schimbări, dar se apreciază că unele nu vor avea efect prea mare.
Coplata, prea mică
De pildă, coplata, care va fi obligatorie din 1 aprilie a.c., ar trebui, conform iniţiatorilor acestui sistem, să reducă numărul de internări la spitale. Chiar dacă bihorenii nu au bani, obligativitatea de a plăti între 5 -10 lei pe fiecare internare, nu e privită de şefii spitalelor bihorene ca o măsură cu efect din cauza sumei mici.
„Nu aduce mare lucru coplata, pentru că suma e mică, deci nu cred că va fi influenţată decizia oamenilor de a dori să fie internaţi”, spune dr. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Curteanu din Oradea. „E un început, probabil că suma va creşte ulterior”, apreciază dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea.
„Listele de aşteptare şi numărul mare de solicitări denotă faptul că taxa de coplată impusă de legislaţia actuală pentru serviciile medicale acordate, nu va afecta spitalul sau pacienţii noştri”, sunt de părere şi reprezentanţii Spitalului Pelican Oradea.
Dacă sistemul de coplata conceput pe sumele menţionate mai sus nu pare să facă mare profit la spitale, regionalizarea caselor şi direcţiilor de asigurări de sănătate ar trebui mai mult gândită. Unii reprezentanţi ai spitalelor orădene, dar şi contabili, pensionari, bihoreni cu afaceri mici şi mari se tem că vor fi puşi să facă drumuri în plus la Cluj, doar pentru nişte acte. „Sunt circumspect în această privinţă”, a declarat dr. Pop, şeful Spitalului Curteanu. „Nu cunosc în detaliu subiectul, deci nu mă pot pronunţa încă”, spune managerul Carp de la Judeţean. „Suntem afectaţi în mod direct, atât noi cât şi pacienţii asiguraţi. Pentru a dovedi calitatea de asigurat, din cauza deficienţelor din sistemul de asigurări de sănătate, pacienţii trebuie să aducă adeverinţa vizată de CAS când solicită servicii medicale…”, opinează dr. Ovidiu Cacuci, de la Spitalul Pelican.
Şi invers?
Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii privind obligaţia spitalelor private să plătească internarea pacienţilor pe care nu îi pot trata şi îi trimit la spitalele private e văzută bine la Oradea, dar pare că e incompletă.
Managerul Spitalului Curteanu, spune că unitatea pe care o conduce are şi în prezent contracte cu trei clinici private, în baza cărora se efectuează acest fel de „transferuri”. Dr. Pop spune că de altfel, gradul de ocupare a paturilor este foarte mare şi anul trecut, circa 20% dintre cazurile internate nu au fost plătite de CAS Bihor.
Managerul Carp de la Judeţean opinează că e o decizie foarte bună şi spune că de un an de zile a cerut acest lucru. Dr. Carp informează că, spre deosebire de Curteanu, Spitalul Judeţean nu a semnat până acum niciun contract cu clinici private pentru că lipsea această specificaţie legată de transferul pe bani pentru pacienţii trimişi la stat. Dr. Carp informează că anul trecut circa 22% dintre cazurile medicale internate nu au fost decontate de CAS Bihor.
Reprezentanţii Spitalului Pelican spun despre această decizie că că nu le afectează activitatea din unitate: „Noi nu avem cazuri transferate către spitalele de stat, poate invers. Deţinem linie de gardă de terapie intensivă cu suficient personal medical specializat şi aparatură medicală performantă care ne asigură rezolvarea cazurilor complexe din punct de vedere medical”.
Şi la acest spital, frecvenţa internărilor pe secţii depăşeşte cu mult numărul cazurilor alocate de la CAS (de exemplu la secţia de chirurgie generală cu 60 de cazuri alocate/ lună au fost trecuţi pe liste de aşteptare un număr de 82 de pacienţi, adică 22 pacienţi au fost reprogramaţi pentru luna următoare, la ortopedie, 80 de pacienţi din cei 142 sunt reprogramaţi pentru luna următoare, iar la gastroenterologie 23 de pacienţi sunt reprogramaţi pentru luna următoare).
Citiți principiile noastre de moderare aici!