Vineri, preşedintele ANRSC, Mircea Matei, a detaliat motivele pentru care a ANRSC a retras licenţa pentru CET Oradea, pe 14 martie a.c. În acest context, Matei a ţinut să declare că nu va candida la alegerile locale din 10 iunie, adăugând că el activează în cadrul PDL Bucureşti, nu în PDL Bihor.
„Sunt orădeni cărora oraşul le-a oferit totuși ceva, dacă nu pot să facă un bine oraşului ar fi bine măcar să nu facă rău”, declara primarul Ilie Bolojan după ce Matei a ridicat licenţa CET-ului. Vineri, Mircea Matei s-a disculpat astfel: „Nu discutăm de noţiunile de bine sau de rău când aplicăm legea. Asta nu se discută. Legea se aplică. Indiferent că unora le place sau nu le place”.
Motive
Preşedintele ANRSC a motivat decizia de a retrage licenţa prin preţurile diferite pe care le practica CET, privându-şi astfel clienţii de un tratament egal. În acelaşi timp, tarifele CET sunt considerate ca fiind prea mari, sumele fiind altele decât cele aprobate de ANRSC. „Controlul a calculat, pe baza cantităţilor de la CET, care trebuia să fie preţul unic ponderat: 226,68 lei/Gcal pe decembrie, 226,62 lei/Gcal pe ianuarie”, arată Matei.
În cârca CET au mai fost găsite venituri suplimentare nejustificate, de 24 de miliarde, a afirmat Matei. De asemenea, se susţine că niciun contract încheiat de CET Oradea „nu este întocmit în conformitate cu clauzele din contractul-cadru. Toate clauzele din contractul de furnizare sunt în favoarea CET şi în defavoarea cetăţenilor”, afirmă preşedintele ANRSC, invitând cetăţenii să consulte contractul-cadru de furnizare la nivel naţional, ce se găseşte pe site-ul ANRSC. De altfel, Matei cere ca, atâta vreme cât va furniza agent termic, CET să schimbe contractele încheiate cu populaţia, pentru a respecta acel contract-cadru, chiar dacă nu mai are licenţă.
CET „a sfidat”
„Am fost întrebat de ce am dat cea mai drastică sancţiune. Până atunci am dat avertismente, operatorul a primit termene şi măsuri şi n-a făcut absolut nimic. La niciun control nu am dat nicio amendă. Tocmai ca să nu intre în discuţie faptul că dăm amenzi. Dar din decembrie până în martie nu s-a întâmplat nimic. Au fost cinci-şase şedinţe de Consiliu Local şi nu s-a înâmplat nimic vizavi de preţurile de facturare. Nici o măsură dispusă de ANRSC nu că nu a fost îndeplinită, dar nu a existat nici măcar simularea unei intenţii de a o pune în aplicare! Absolut nicio măsură dispusă în trei controale. Atunci, decizia de retragere este legală şi firească”, susţine Matei, adăugând că „niciun operator din România care ţine de sfera de activitate a ANRSC nu şi-a permis să încalce legea şi să sfideze instituţia care reglementare aşa cum şi-a permis Electrocentrale Oradea”.
Primarul Oradiei a anunţat că operatorul de termie va ataca în instanţă decizia ANRSC, de retragere a licenţei pentru Electrocentrale SA Oradea.
C.C.
„Nu am nimic cu domnul primar”
Licenta CET si problema POS Mediu
Citiți principiile noastre de moderare aici!