Fostul consilier local Mircea Matei, acum preşedinte al Mişcării Populare Bihor, le aduce aminte orădenilor cum, în calitatea sa de şef al ANRSC, a dispus măsuri de conformare la CET Oradea, în 2011. Dacă aceste măsuri erau duse la îndeplinire, arată Matei, nu se mai ajungea la insolvenţa Electrocentrale Oradea SA. Insolvenţă dublată, ulterior, de o mega-amendă de 33,4 milioane de euro, din partea Comisiei Europene, pentru nerăscumpărarea la timp a certificatelor verzi, în aprilie 2013.
Un CET ilegal
Mai mult, Matei nu înţelege cum poate funcţiona CET ilegal în continuare, după ce i s-a retras licenţa în 2012. Licenţă propusă a fi retrasă chiar de către Mircea Matei, ca urmare a neconformităţilor perpetuate, dar dusă la îndeplinire de către succesorul acestuia la ANRSC, pesedistul Doru Ciocan. Mircea Matei afirmă că autorităţile locale nici nu s-au mai sinchisit să depună diligenţele pentru ca Electrocentrale să primească din nou licenţă de funcţionare. De aceea, la Oradea, producţia agentului termic se realizează, practic, în afara legii.
Matei aduce în discuţie un alt aspect interesant. Faptul că, în ciuda găurii negre care este CET Oradea, municipalitatea orădeană a ţinut să continue administrarea operatorului de termoficare, în loc să concesioneze serviciul de termoficare. Matei a afirmat că Dalkia – gigantul francez furnizor de servicii energetice – ar fi fost interesat să preia termoficarea în Oradea, la CET. „Ştiu că au fost discuţii exploratorii (cu Primăria Oradea – n.r.) cu ce se va întâmpla la CET Oradea. De ce a ţinut Primăria ca orbul de botă de acest Electrocentrale?!”, întreabă Matei, care nu înţelege de ce primarul şi Consiliul Local nu au organizat o procedură de licitaţie, prin care să dea termoficarea pe mâna unui alt operator, care să nu fie dirijat din Primărie. „Acesta, nu neapărat că ar fi scăzut preţul la gigacalorie, dar avea tot interesul să reducă pierderile şi să demareze un program de investiţii”, crede Mircea Matei. Pe lângă euro-amendă, Electrocentrale mai are datorii către furnizori ce depăşesc 110 milioane de euro.
Prime de neînţeles
Pe Matei îl stupefiază şi faptul că cei peste 500 de angajaţi ai CET au primit prime de Paşti, în valoare de câte 400 de lei noi. Iar în următoarea lună vor fi premiaţi cu încă o sută de lei. Administratorul special al centralei, Stănel Necula, spune că este obligat prin Contractul Colectiv de Muncă să dea aceşti bani. „Dar de ce Consiliul de Administraţie a aprobat aceasta în Contractul Colectiv de Muncă? Acesta a fost încheiat la sfârşitul anului trecut. Atunci situaţia la Electrocentrale era mai roz?!”, întreabă, retoric, Matei. Anul trecut, la finalul lunii octombrie, angajaţii CET intraseră în grevă spontană, protestând împotriva noii conduceri, ce plănuia să le reducă veniturile, ca urmare a intrării societăţii în insolvenţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!