Groapa de gunoi a oraşului este independentă energetic şi termic. Societatea Eco Bihor SRL este operatorul depozitului de deşeuri al judeţului, fiind înfiinţată în 2004 de către firma maghiară Keviep Kft Debreţin.
Printr-un parteneriat cu firma clujeană New Life Energy SRL, Eco Bihor şi-a asigurat curent electric şi energie termică gratuite pentru incintele sale de la depozitul de gunoi. În schimb, investitorul a realizat o mini-centrală care foloseşte ca materie primă batalul cu apa scursă din groapa de gunoi (apa de levigat). Acest biogaz este transformat în energie electrică şi energie termică, printr-o cogenerare. Potrivit reprezentantului acestei firme, Antal Lorant, curentul electric este vândut în reţeaua naţională de electricitate. Investiţia se ridică la aproape 1 milion de euro şi se preconizează a fi amortizată în 4-5 ani.
Un business… UDMR!
„Este cogenerare de înaltă eficienţă. Energia termică o folosim pentru evaporarea apei de levigat, plus pentru uz intern. Energia electrică o pompăm în sistemul energetic naţional şi pentru asta primim certificate verzi. Noi trebuie să primim un certificat verde din centrala de biogaz şi încă unul pentru cogenerarea de înaltă eficienţă. Centrala este pregătită pentru o capacitate de producţie de 1,6 MW/h”, ne-a declarat Antal Lorant. Acesta figurează pe site-ul rmdsz.ro ca fiind membru UDMR, cu funcţii în structurile UDMR din zona Odorheiului Secuiesc.
Marti, ministrul Mediului, Korodi Attila (UDMR) a tăiat panglica inaugurativă a centralei termo-electrice din biogaz, împreună cu directorul Eco Bihor, Pasztai Zoltan. Korodi a lăudat parteneriatul public-privat dintre Primăria Oradea şi Eco Bihor. „Să gândiţi pe mai departe partea de valorificare a biogazului”, le-a transmis ministrul. În schimb, Pasztai a mulţumit Primăriei Oradea „că s-a gândit cu zece ani înainte” la un parteneriat cu o firmă privată, pentru staţie de sortare, de compost şi de tratare mecano-biologică. La inaugurarea mini-centralei termo-electrice au fost prezenţi din partea Consiliului Judeţean Cornel Popa, Kiss Alexandru şi Ioan Mang, iar din partea Primăriei viceprimarul Ovidiu Mureşan, directorul tehnic Mircea Ghitea şi adjunctul său, Emil Benţan. De faţă au mai fost parlamentarii Szabo Odon şi Cseke Attila, precum şi şefa Agenţiei de Protecţie a Mediului, Sanda Mercea şi şeful Gărzii de Mediu, Viorel Ţepele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!