Până aseară, demersul a adunat 9.150 de semnături şi 885 de comentarii. Iată motivaţia iniţiatorilor: „În Parlamentul European au fost recent prezentate două rapoarte care ambele au semnalat numeroasele riscuri ale metodei. Studiile efectuate indică faptul că există o serie de incertitudini sau lacune în legislația actuală a UE. Experţii europeni atrag atenţia asupra pericolelor pe care metoda fracturării hidraulice le prezintă pentru mediu şi sănătatea oamenilor, pentru biodiversitate.
Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat la care se adaugă reţeaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră”.
Zeci de chimicale periculoase
De asemenea, se face referire la un raport al Parlamentului European, în care se arată că cercetătorii au depistat 58 de substanţe folosite în timpul forărilor care sunt problematice, iar şase fac parte dintr-o listă publicată de Comisia Europeană, ca substanţe ce necesită atenţie deosebită din cauza potenţialelor efecte pe care le pot avea asupra omului şi asupra mediului. 17 sunt clasificate ca fiind toxice pentru organismele acvatice; 38 sunt clasificate ca fiind acut toxice pentru sănătatea urmană; 8 substanţe sunt clasificate ca fiind cancerigene, cum ar fi benzen şi amidă acril, oxid de etilenă şi diversi solvenţi pe baza de petrol; 6 sunt clasificate suspecte ca fiind cancerigene, cum ar fi hidroxilamină clorhidrat; 7 sunt clasificate ca mutagene (1B Muta.), cum ar fi benzen şi oxid de etilenă; 5 sunt clasificate ca având efecte asupra funcţiei de reproducere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!