În ciuda vremii ploioase, mii de orădeni au ţinut să ia calea Pieţei Unirii de dimineaţă pentru a asista la festivităţile prilejuite de Ziua Naţională a României, în special parada militară cu tehnică.
Înainte, în faţa statuii lui Mihai Viteazul au cuvântat istoricul Viorel Faur şi prefectul Claudiu Pop.
Istoricul a vorbit despre intrarea transilvănenilor în istoria statalităţii româneşti unitare, o dată cu momentul de la 1 Decembrie 1918 – Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, unde Bihorul a avut reprezentanţii săi. Faur a subliniat faptul că “fără unire nu există viitor” şi a făcut apel şi la cei care ocupă funcţii publice să pună mai presus interesul public decât cel al interesului personal. “Să ne abţinem de la a pune mâna pe orice. Să facem binele public”, a cerut istoricul, în faţa politicienilor şi şefilor de instituţii locali, dar şi a miilor de cetăţeni.
Prefectul Pop a rostit mesajul premierului Viorel Ponta, după cum s-a anunţat la microfon. Mesajul a fost unul pentru unire, văzută ca interes naţional primar, deoarece, altfel, “cearta şi dezbinarea aduc sărăcie şi alientare”. “La 100 de ani de la realizarea Marii Uniri ne dorim o Românie puternică, un stat de drept consolidat, oameni apreciaţi pentru munca lor, societate solidară, în care există şanse egale pt toţi. Avem Nevoie de stabilitate, de lideri politici responsabili”, a transmis reprezentantul Guvernului în Bihor.
Premiaţi de prefect
Prefectul Pop a înmântat diplome de excelenţă şi drapelul naţional mai multor persoane din structurile militarizate şi nu numai (Salvamont, Ambulanţa), care s-au remarcat în activitatea lor. Iată-i pe premianţi: agent şef adj. de poliţie Florin Drăgan, plutonier major de pompieri Nagy Robert, colonel de jandarmerie Petru Lung, agent şef principal Vasile Simai (Poliţia de Frontieră), maior Constantin Dudău (Armata), dr. Simona Brânzaş (Ambulanţa), echipa Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor, comisar şef Bogdan Creţu (Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră “Avram Iancu”).
A urmat momentul depunerii coroanelor, care a prilejuit o serie de privelişti pitoreşti, precum cea a şefului APIA, Florian Pavel, care a depus coroana la monumentul lui Mihai Viteazul, ţinând în mână un drapel al Uniunii Europene. Sau jerba Universităţii Agora, însoţită de rectorul Mişu-Jan Manolescu şi două cadre militare. De asemenea, a depus o coroană şi UDMR Bihor, reprezentată la vârf, prin preşedintele Alexandru Kiss şi consilierii locali Huszar şi Ritli. Un alt moment demn de menţionat a fost acela în care, întorcându-se de la statuia Viteazului, unde a depus o coroană în numele revoluţionarilor din 89 de la Oradea, Mircea Bradu – membru marcant al PDL Bihor – a dat nas în nas cu delegaţia PSD Bihor. Iar din delegaţia social-democraţilor făceau parte Petru Filip şi Vasile Petruţ, foştii săi colegi de partid din PD…
Ca de obicei, corul “Traian Moşoiu” a ţinut să însufleţească numeroasa asistenţă, interpretând câteva cântece patriotice. Astfel, s-a auzit iarăşi refrenul “suntem aici de mii de ani…”, cântat de inimoşii interpreţi cu fiecare ocazie festivă.
După aceste momente, ce au durat mai bine de-o oră, centrul de greutate al ceremoniilor s-a mutat pe carosabil, unde s-a desfăşurat paradă militară cu tehnica din dotare, asistată de pe margini de miile de orădeni curioşi. Oamenii i-au pus la grea încercare pe jandarmii preocupaţi să nu se coboare de pe trotuar. Şi-au prezentat vehiculele Armata, Jandarmeria, Pompierii, Poliţia, Poliţia de Frontieră, Poliţia Locală, SRI, Ambulanţa şi Salvamont.
La popotă sau la Conti
O dată încheiată parada, la amiază, o parte a mulţimii s-a îndreptat înspre parcarea din strada Independenţei, unde organizatorii i-au aşteptat pe oameni la fasole cu ciolan. Cozile s-au format rapid, atât la varianta plătită (5 lei/porţia), cât mai ales la cortul unde deja tradiţionalul fel culinar s-a oferit gratuit. La coada pentru porţia gratuită nu a lipsit nici îmbulzeala. Jandarmii au fost cei însărcinaţi să facă ordine între orădenii cu poftă de mâncare de la bucătăria de campanie. După manifestări, oficialităţile judeţului au fost aşteptate de prefectul Claudiu Pop la o recepţie festivă, găzduită de Hotel Continental.
Cu tricolorul la tarabă
Manifestarea din Piaţa Unirii i-au cam lăsat cu buzele umflate pe comercianţii de articole tricolore (drapeluri tricolore de diferite dimensiuni, cocarde şi fanioane tricolore, stickere etc.). Aceştia ni s-au confesat că au vândut doar o treime din marfa pe care sperau s-o vândă. Şi că au trecut mai ales articolele mai ieftine. Adică până în 5 lei.
Între timp, dinspre Turnul Primăriei, împodobit cu un imens drapel naţional, se auzea “Deşteaptă-te, române!”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!