Lansarea proiectului «Oradea Summer University» în prezenţa a patru lideri studenţeşti a prilejuit, luni, şi anunţarea semnării unei Convenţii între şase din cele 15 asociaţii studenţeşti prezentate pe site-ul Universităţii orădene.
Barabas Bernard Filip, preşedintele Asociaţiei Studenţilor de la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (ARISE) s-a declarat pentru lărgirea Convenţiei, îndemnând studenţii „să elimine groapa” dintre mediciniştii ASMO, economiştii AIESEC, istoricii de la „Gheorghe Şincai” ş.a.m.d.
Aşa-intitulata „Convenţie a Organizaţiilor Studenţeşti din cadrul Universităţii din Oradea” a fost semnată de reprezentanţi de la ARISE, Asociaţia „Gheorghe Şincai” a Studenţilor în Istorie, Asociaţia Studenţilor Stomaologi din Oradea (ASSO), Liga Studenţilor din Oradea, ELSA – Asociaţia Studenţilor în Drept şi Asociaţia Studenţilor la Psihologie, precum şi de preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii, Răzvan Tau.
„Nu putem avea reprezentativitate şi un cuvânt de spus decât dacă ne unim”, a spus şi preşedintele Asociaţiei „Gheorghe Şincai” – Marius Deaconu, în asentimentul studenţilor aliaţi.
Prezentă la conferinţă, Andreea Petruţ, vicepreşedintele educaţional al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), a confirmat că doar coalizarea asociaţiilor studenţeşti dintr-un centru universitar poate asigura reprezentativitate şi pe plan naţional, fapt care înlesneşte realizarea de proiecte importante.
Mai domol cu Federaţia
La Oradea au mai existat iniţiative pentru un front comun al studenţimii.
Anul 2008 a fost unul de succes pentru Federaţia Student Pro a asociaţiilor studenţeşti orădene, dar a cărei activitate s-a diluat în anii următori.
De altfel, prorectorul responsabil cu problemele studenţilor, Simona Trip, a apreciat luni că o eventuală explicaţie pentru demobilizarea federaţiei ar fi lipsa de altruism a unor fruntaşi. „Liderii unor asociaţii studenţeşti sunt personalităţi puternice şi, când au înfiinţat asociaţiile, s-au gândit la ei nu la generaţiile următoare. Dar aceşti lideri pe care îi avem astăzi, aici, cred că au înţeles că asociaţiile se fac pentru studenţi. Ca atare, îi îndemn să se unească pentru a fi cu adevărat puternici, fie şi într-o nou-înfiinţată Convenţie”, a spus Simona Trip.
La întrebarea colegilor, studentul Răzvan Tau şi rectorul Simona Trip au confirmat luni că se pot lua măsuri faţă de studenţii din Senat care lipsesc de la şedinţe fără a fi în an terminal de studiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!