Biologul Ana Marossy se alătură hidrogeologului bucureştean Florian Malancu şi critică atitudinea Muzeului Ţării Crişurilor în problema secării lacului termal din 1 Mai. Un lac termal – Ochiul Mare – ce face parte din Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea.
Malancu face parte din echipa de hidrogeologi din Capitală care are în derulare un program ce se întinde pe durata a doi ani, pentru depistarea cauzelor care au dus la secarea lacului termal Ochiul Mare. Acesta se plângea, săptămâna trecută, de lipsa de colaborare a Muzeului Ţării Crişurilor, custodele rezervaţiei.
Acum, Ana Marossy reclamă, la rându-i, lipsa de reacţie a Muzeului la secarea pârâului Peţea şi, implicit, a lacului termal din Băile 1 Mai. „Nu ştiu ce fac cei de la Muzeu. Nu ei nu sunt de vină că nu este apă în Peţa, dar nu s-au luptat. Acolo sunt vreo 100 de pensiuni şi hoteluri şi nimeni nu mai ştie cine are apă termală cu licenţă şi cine nu. Din 2010 a început scăderea asta grosolană a nivelului apei. Şi totuşi, chiar şi de atunci încoace, s-au dat aprobări pentru foraje de apă termală”, spune Marossy, care vede vremuri tulburi:
„Dacă într-adevăr dispare această arie protejată, miliarde de euro o să plătească România către UE. Dar nu le pasă”, avertizează biologul, ajunsă acum la o vârstă venerabilă.
Nuferi la Hidişel
Ana Marossy speră că cercetarea întreprinsă de hidrogeologii Iancu Orăşeanu şi Florian Malancu va arăta cauzele exacte pentru secarea rezervaţiei. De asemenea, aceasta spune că s-au găsit nuferi pe Valea Hidişelului, acelaşi soi ca şi cei din Băile 1 Mai: „Am găsit tulpini de nufăr pe Valea Hidişelului. Am găsit şi fructul nufărului pe această vale. Nufărul poate fi salvat, am vorbit cu domnul director (al SC Turism Felix – n.r.) să-l punem într-unul din bazinele de la Băile Felix, că ar putea să supravieţuiască”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!