Joi seara, concertul de la Filarmonică va cuprinde Rimski-Korsakov – Uvertura Marele Paşte Rusesc, S. Rahmaninov – Concert nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor, op. 18 şi Beethoven – Simfonia a III-a „Eroica” în Mi bemol major, op. 55.
Solist invitat este Daniel Goiţi (45 ani) profesor de pian-orgă la Academia de Muzică din Cluj. A luat premiul I la Conservatorul din Paris pentru cea mai bună interpretare a lucrărilor franceze de pian, la Concursul Internaţional pentru pian „Arthur Schnabel” (Berlin, 1992), la Concursul „George Enescu” (1991) etc. Goiţi a susţinut recitaluri de pian în Germania, Japonia, Israel, Franţa, SUA, Grecia, Anglia, Italia, Ungaria, Moldova iar în 1999 a efectuat turnee în Germania cu Orchestra Naţională Radio Bucureşti şi în Ungaria cu maestrul Emil Simon.
Dirijorul Romeo Rîmbu, binecunoscut orădenilor, a anunţat un program „frumos cum greu ar putea fi egalat” şi a asigurat că încă de la repetiţii a simţit cum toţi instrumentiştii s-au dăruit ca la concertul proprius-zis. „Şi eu m-am dăruit şi am cerut totul de la Orchestră, fiindcă e o simfonie în care fiecare notă, fiecare picătură e muzică pură. De obicei, ne ferim să nu ne „ardem” cu totul la repetiţii, dar acum a fost cu totul altceva. Va fi un concert excepţional, cu un solist care excelează la acest nivel al trăirii emoţionale de înaltă intensitate”, a spus Rîmbu.
La rândul său, Goiţi a recunoscut că solistul riscă să obosească dacă forţează la repetiţia de dimineaţă. Dar şi-a amintit cum a repetat cu maestrul Emil Simon, mai demult, la Oradea: „La repetiţii mâinile şi muşchii îmi erau deja praf când maestrul Simon ne-a spus: hai că o mai luăm o dată, de la capăt! Era să mă prăbuşesc când l-am auzit. Dar după-amiază am zburdat la concert”.
După hipnoză, inspiraţie
Privind concertul de azi, Goiţi a spus următoarele: „E cel mai intens, poetic şi romantic program scris după tiparele concertelor lui Ceaikovski. E o întrepătrundere între orchestră şi solist şi o combinaţie între emoţie şi tehnica de pian cum rar se întâlnesc. Rahmaninov a compus acest concert după o perioadă grea, când a avut nevoie de şedinţe medicale cu hipnoză”.
La final, directorul Filarmonicii, Todor Albert, a amintit că următorul concert va fi marţi, 30 aprilie, şi nu joia ca de obicei, pentru a se respecta mini-concediul 1 – 5 mai.
Citiți principiile noastre de moderare aici!