JB&Bihon.ro a solicitat situația posturilor de asistent-șef din cele mai mari spitale din Oradea și județ, în contextul recentei intenții a managerului de la Spitalul Curteanu, ec. Dacian Foncea, de a desființa toate posturile de asistent-șef.
JB&Bihon.ro vă oferă datele culese din teren, din prisma nevoilor fiecărui spital.
Manager Spital Beiuș, dr Sorin Vesa: „Spitalul nostru e în altă categorie, noi avem doar patru secții mari, cu peste 30 de paturi (Chirurgie, Interne, Pediatrie, Obstetrică-Ginecologie) și deci doar patru asistenți-șefi. Fiindcă nu putem altfel, cei patru asistenți lucrează, cât pot, și la patul bolnavului, în cursul dimineții, dar nu fac ture, ca ceilalți asistenți”.
Manager Spital Salonta, Adrian Hațegan: „Consider că e legal și normal să fie asistenți-șef de secție, coordonatori. E nevoie de ei”.
Director Unitate de asistență medicală de psihiatrie Nucet, Chira Livia: „Noi avem state de funcții, organigramă, toate aprobate de forurile superioare pentru asistenți-șef coordonatori.
Dacă nu prevede legea aceste posturi, de ce au fost aprobate în consiliile de administrație ale spitalelor și de alte foruri? Cineva a aprobat. La asistenți, cineva trebuie să facă toată hârțogăria, să se ocupe de măsurile de protecție, raportări de dezinfecție și alte multe de făcut. Atunci, să preia cineva de la Administrativ aceste sarcini. Nu văd cum ar funcționa fără asistenți-șefi, mă refer la secții mari”.
Manager Spital Aleșd, Florin Creț: „Noi avem doi asistenți-șefi de secție. Avem 145 de paturi și două secții mari, cu peste 40 de paturi/secție. Depinde cum interpretezi și legea”.
Manager Spital Județean, dr. Gheorghe Carp: „Consider că e legal să fie asistenți-șefi de secție. Există fișa postului, indemnizație, schemă și structură aprobate de Ministerul Sănătății și Primăria Oradea. Peste tot în lume există asistenți-șefi. Și la acreditarea spitalelor se ține cont dacă sunt sau nu asistenți-șefi. Eu nu desființez niciun post. Dacă legiuitorul va modifica ceva, ne vom conforma. Dar nu pot desființa aceste posturi, mi-aș depăși atribuțiile”.
Sanitas Bihor este sindicatul la care sunt afiliați asistenții medicali și, cu toate că numărul membrilor săi a scăzut în ultimii ani, sindicatul luptă pentru drepturile tuturor asistenților medicali. Ordinul Asistenților Medicali din România (OAMR) este forul profesional al asistenților, un organism similar cu cel al Colegiului medicilor (pentru doctori) și se ocupă de aspecte legate de profesie (inclusiv malpraxis).
Reprezentanții OAMR filiala Bihor au transmis că acest organism este for profesional, nu administrativ și, prin urmare, nu au dreptul să se pronunțe în privința vreunei chestiuni ce țin de sectorul administrativ, așa cum e postul de asistent-șef.
Dă trimiteri la legi
Într-o informare de presă transmisă mediei locale, Sanitas Bihor a transmis că funcția de asistent medical-șef este reglementată de actuala legislație în cuprinsul Legii nr. 95/2006 unde la art. 185 alin. 2 este individualizată ca și functie de conducere: „În spitalele publice funcțiile de șef de secție, șef de laborator, asistent medical șef sunt funcții de conducere și vor putea fi ocupate numai de medici, biologi, chimiști și biochimiști sau, după caz, asistenți medicali, cu o vechime de cel puțin 5 ani în specialitatea respectivă”.
Sanitas Bihor spune că rolul și importanța acestui post „este stabilit expres de legiuitor prin multitudinea atribuțiilor prevăzute în fișa postului, iar eficiența acestuia se reflectă în actul medical pe care unitățile spitalicești au obligația de a-l oferi permanent pacientilor”.
Sanitas Bihor face trimitere la litera legii, mai exact la dispozițiile art.77 si 78 din Legea nr.24/2000 referitoare la normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, la Ordinul nr. 388/2016 prin care această unitate spitalicească a primit acreditarea de la Autoritatea de Management al Calității în Sănătate, valabilă până în 13.07.2021.
Panică, nesiguranță, tensiuni
Sanitas transmite că „viziunea domnului manager cu privire la intenția declarată de desființare a acestor posturi este în mod vădit una nerealistă, total nejustificată legal și real, care denotă necunoașterea legislației aplicabile domeniului sanitar”. Prin urmare, liderii Sanitas Bihor consideră „că declarațiile publice ale domnului manager sunt de natură a crea panică și nesiguranță în rândul cadrelor medicale ce dețin aceste funcții, dar în egală măsură produc tensiuni și se reflectă și în activitatea medicală a celorlalți angajați ai spitalului, efecte negative care pot determina scăderea eficienței acestora și calitatea actului medical. Este greu de crezut că scopul domnului manager este de a crea neliniște și un mediu lipsit de siguranță profesională pentru angajații spitalului, motiv pentru care ne exprimăm speranța că aceste afirmații declarate public să rămână doar în stadiul de intenție, mizând totodată și pe sprijinul autorităților locale, în speță a Primăriei Oradea, dar și a autorităților centrale”.
Trimite articolul
XOf fi toti prosti si numai unul Destept?
Sunt convins ca atunci cand era mic, invatatoarea ii striga: “Bai, desteptule!”
Buna seara!
Sunt ardelean,deci…molcom si rabdator.Dar pana cand oare va trebui sa suportam un asemenea specimen la conducerea unei institutii care a fost candva in topul spitalelor…..
Chiar asa pana cand onor Primaria cu al ei COMPARTIMENT DE MANAGEMENTUL SPITALELOR,va tolera pe acest INCOMPETENT,renumit doar prin numarul nesfarsit de procese pe care le are pe rol…
PS.Poate ne spune unde va muta birourile din “Oraselul Copiilor”,unde a avut drept de sedere doar…10 luni,care expira la 01.11.2019.Sau mai stii poate…le “externalizeaza”…
FELICITARI,tuturor ADEVARATILOR MANAGERI DE SPITALE,care si-au prezentat punctul de vedere mai sus!MAI SUNT SI OAMENI CARE AU CEVA IN CAP,NU DOAR…UN MARE VID!
De ce nu scrieti parerea managerului celui mai mare spital din județ, ce conteaza parerea celor de la Nucet, Beius, etc
Din cauza liderilor de sindicat se retrag oameni din sindicat .Daca mergi la ei cu o problema nu te ajuta atunci pentru ce sa mai fii in sindicat ?
Nu ma pricep la domeniul medical.In fapt am cred aceeasi diploma ca si d-ul Foncea.Eu zica ca dupa aproape 20 de ani imi fac destul de bine meseria.Zic destul de bine si sincer imi fac o scurta introspectie si ma gandesc “oare e ok? oare sunt bun”-apoi ma linistesc ca sa zic asa intrucat stiu ca am realizat cate ceva.Prea imi miroase a atitudine de politician care nu se pricepe cu adevarat la ceva …dar care ce sa vezi vine sa rezolve el lucrurile…Asculta domnule Foncea…ia ceva de la 0 …fa-ti ucenicia cu greu (meseria se fura) caci nimeni nu-ti pune degetul.Apoi cand incepi sa stii ceva sa ai parte de sefi…pilosi, fara competente,…si sa te descurci si asa…Si fa asta vreo 20 de ani.Doar dupa aia eventual ai avea dreptul sa-ti dai cu PAREREA…Sa si schimbi ceva?Asta doar daca te-ar recomanda mai multe lucruri nu doar “vocea si talentul”(familia politica).
Acest dictator care nu ține cont de părerea nimănui, este un maniac și se crede pe moșia lui conduce pe principiul dezbină și conduce, acest personal din spital a fost atât de compact până să ajungă mare manager acest om care crede că este persecutat și barfit. Domnul manager vă rog să verificați că nu avem seringi suficiente, nu avem prosoape de hârtie, perfuzoare, medicamente, banalul spirt, betadina și multe alte materiale, bine ca avem procese pierdute și plătite din bugetul spitalului. Poate în curând nu ne dați salariile.
Avem un director de îngrijiri care nu cunoaste ce înseamnă comunicarea, doamna directoare ocupația de ingrirea bolnavilor nu de amenințarea personalului că “vă dau afară “, ar trebui să țineți cont că sunteti asistenta nu marioneta.
Deci Foncea asta ii plecat dupa ciuperci… la cateva luni ca a intrat in functie a auzit ca lumea vorbeste cum ca in municipal ar fi conditii slabe, personal putin, conditii mizere, personal nepasator si deci ce a gandit el: Pai cine duce astfel de zvonuri oare? voluntarii spitalului care activeaza acolo in fiecare zi, de mai multi ani si ajuta personalul angajat. Si deci a renuntat la toti voluntarii care chiar au facut treaba in spital si au ajutat mult personalul angajat care si asa erau in numar mic. Problema majora nu a fost ca a renuntat la ei (chit ca orice spital din lume, in orice conditii este, are si accepta persoane/organizatii care doresc sa faca voluntariat, normal in baza unor criterii bine definite) deci nu doar ca a renuntat la voluntari dar nici nu a facut nimic in a ajuta personalul din spitale in urma plecarii mai multor voluntari. Acuma vad ca vrea din nou restructurari :)) Pana la urma cred ca vrea sa ramana numa el cu bolnavii :)))
TEROAREA ESTE ATMOSFERA CARE BANTUIE SPITALUL MUNICIPAL .