In perioada 19 – 30 mai a.c., Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în parteneriat cu Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS – Filiala Bihor şi cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor organizează o serie de activităţi preventive, menite să marcheze Ziua Internaţională a Copilului Dispărut – 25 mai.
Sensibilizarea elevilor, părinţilor, profesorilor şi opiniei publice în legătură cu dispariţiile voluntare în rândul copiilor şi conştientizarea populaţiei reprezintă obiectivele principale ale activităţilor care vor fi desfăşurate în acest context.
În acest context, poliţiştii de prevenire bihoreni şi partenerii de campanie au organizat întâlniri cu elevii şi profesorii din cadrul unor şcoli generale din Oradea, ocazie cu care au fost prezentate recomandări adecvate pe categorii de vârstă, au fost distribuite materiale cu caracter de informare şi au fost proiectate spoturi video cu mesaje preventive şi de sensibilizare.
S-au desfăşurat întâlniri interactice cu elevi din cadrul Liceului Teoretic „Don Orione” din Municipiul Oradea, Şcoala Gimnazială nr. 11 Oradea, Şcoala Gimnazială nr.8 „Nicolae Bălcescu” Oradea.
Discuţiile interaxctive cu elevii au fost axate pe tematici precum relaţia cu persoanele necunoscute, paşii de urmat în cazul dispariţei, accesarea Internetului în siguranţă etc.
Discuţii cu orădenii
Totodată, joi, pe platoul din faţa centrului comercial „Oradea Plaza”, s-a desfăşurat o acţiune preventivă destinată părinţilor şi copiilor, în cadrul căreia organizatorii au abordat teme precum părăsirea voluntară a domiciliului de către minori, recomandări pentru a preveni fuga de acasă, paşi de urmat în caz de dispariţie a copilului.
Peste 300 de persoane au discutat cu poliţiştii şi partenerii de campanie despre importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului victimal, paşii de urmat în caz de dispariţie a copilului, ce trebuie să ştie copiii pentru a fi pregătiţi în cazul în care se rătăcesc sau se pierd. Totodată, au fost distribuite materiale preventive realizate pe acestă temă de către Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS şi IGPR. Poliţiştii de prevenire bihoreni vor continua acţiunile de informare a minorilor pentru evitarea comportamentelor delictuale, dar şi pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecţie, în centrele de plasament şi casele de tip familial din Judeţul Bihor, aflate în subordinea D.G.A.S.P.C. Bihor. În cadrul campaniei preventive, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminaliotăţii vor utiliza 100 de afişe, 2.000 de pliante şi broşuri şi alte materiale promoţionale cu tematică adecvată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!