Reprezentanţii AJOFM Bihor încearcă să schimbe percepţia bihorenilor asupra agenţiei, dintr-una pentru şomeri într-una pentru ocupare.
„Suntem într-o continuă reorientare, repoziţionare, din punctul de vedere al impactului şi al rolului nostru pe piaţa forţei de muncă din judeţul Bihor”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al agenţiei, într-o conferinţă de presă în care a prezentat activitatea instituţiei pe primele 11 luni ale anului în curs.
Mai puţini indemnizaţi
Numărul de şomeri din judeţul Bihor cunoaşte o uşoară scădere faţă de luna noiembrie 2014, dar se observă o scădere mai accentuată a numărului şomerilor indemnizaţi faţă de perioada similară din 2014 (de la 3.090 în noiembrie 2014 la 2.442 în noiembrie 2015).
„Şomerii indemnizaţi sunt cei mai activi căutători de locuri de muncă. Ne îngrijorează numărul şomerilor neindemnizaţi, în creştere. Aici sunt persoanele asistate social. Ele au obligaţia să facă dovada că sunt în căutarea unui loc de muncă şi, drept urmare, sunt înregistrate în baza noastră de date”, a explicat direxctorul executiv al AJOFM Bihor creşterea numărului de şomeri neindemnizaţi.
Burse
Relaţia angenţiei cu angajatorii s-a dezvoltat faţă de anii anteriori. Acest lucru se observă prin numărul de firme prezente la bursele locurilor de muncă organizate în 2015. În anul în curs au fost organizate trei categorii de burse: organizate la nivel naţional, organizate la cererea angajatorilor şi prin proiecte europene.
La „Bursa generală a locurilor de muncă” din 2014 au fost prezenţi 62 de angajatori care ofereau 955 de locuri de muncă, la evenimentul similar din acest an au fost prezenţi 72 de angajatori, care au oferit 1.244 de slujbe.
La „Bursa generală a absolvenţilor” din 2014 au participat 55 de angajatori cu 917 locuri de muncă, iar la cea din acest an – 70 de angajatori cu 1.136 de locuri de muncă.
Se observă, însă, faţă de anul trecut, o scădere a numărului persoanelor participante, cât şi a celor selectate în vederea angajării, cât şi a celor angajate.
„Dacă facem o comparaţie cu 2012, cifrele burselor generale sunt în creştere: angajatori de la 33 la 70, oferte de locuri de muncă de la 440 la 1.244, observăm că piaţa forţei de muncă este în creştere şi solicită forţă de muncă”, a subliniat Békési Csaba.
Acesta a punctat şi cele 11 burse organizate la solicitarea angajatorilor, cât şi cele organizate din fonduri europene la care AJOFM Bihor a fost beneficiar sau partener.
Formare profesională
La capitolul formare profesională AJOFM Bihor stă foarte bine în acest an, cursurile organizate având un grad de angajare de peste 80%. În acest an au fost organizate 47 de cursuri de formare profesională, faţă de 45 în 2014.
În aceste cursuri au fost cuprinse 867 de persoane (735 în 2014) şi au fost angajate 533 de persoane (faţă de 346 în 2014). „Pentru 2016 ne propunem organizarea a 30 de programe de formare profesională în care vor fi cuprinse 659 de persoane. Vom organiza cursuri cerute pe piaţa muncii, cu şanse mari de angajare a absolvenţilor”, a explicat şeful AJOFM Bihor.
Cercetare
Instituţia bihoreană a lansat o cercetare de piaţă în care vor fi cuprinşi angajatorii cu peste cinci salariaţi.
Prin această cerecetare se încearcă o cunoaştere mai bună a situaţiei pe piaţa forţei de muncă. Se încearcă să se afle ce prevăd angajatorii pentru 2016 referitor la formarea profesională, la angajare, dacă doresc să participe la formarea profesională şi nu în ultimul rând, care este poziţia angajatorilor privind programele de ucenicie şi stagiatură.
„Credem că AJOFM Bihor este instituţia care trebuie să ţină legătura cu agenţii economici, să răspundem nevoilor acestora. Fără o angajare de calitate nu putem aduce plus valoare pe piaţa forţei de muncă”, conchide Békési Csaba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!