71 de etnobotanice, dar și droguri dovedite cu ajutorul investigatorului sub acoperire, etnobotanice, dar și hașiș ridicate, 23 de percheziții la Oradea, Salonta și Satu Mare.
O rețea locală de circa 30 traficanți de droguri își face de cap la Oradea, având sediul în Gutenberg, din Velența. 15 indivizi au devenit suspecți în dosarele procurorilor DIICOT și 9 au devenit inculpați.
Victimele? Câteva sute de tineri, dintre care 150 în ultimul an au fost ademeniți să ia droguri până au suferit intoxicații.
Părinții, disperați, s-au rugat de traficanți să nu le mai drogheze copiii. Dar aceștia susțin că traficanții le râd în nas: „Degeaba chemați Poliția. Nimeni nu ne poate face nimic!”. Ba mai mult, unii traficanți promit părinților că ei nu le mai dă droguri copiilor lor, dar apelează la alți tineri pentru a-i convinge în continuare să consume droguri.
Cu agenți sub acoperire, s-a aflat că Mafia din Velența vinde droguri și în Satu-Mare!
București-ul confirmă în exclusivitate pentru JB&Bihon mafia drogurilor din cartierul Velența de la Oradea care și-a întins tentaculele la Salonta, dar și la Satu Mare: „Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări într-o cauză penală pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, prev. de art.16, al.1 din Legea nr. 194/2011 faţă de 15 suspecţi şi de 9 inculpaţi, care, în perioada 2017 – 2018, ar fi procurat şi ar fi comercializat, pe raza jud. Bihor (cu preponderenţă în municipiul Oradea, zona Gutenberg) şi județul Satu Mare, produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice) unui cerc larg de consumatori, în majoritate de vârste tinere”.
Procurorii DIICOT confirmă astfel informațiile primite de JB&Bihon de la Oradea, că traficanții de droguri cu sediul în Velența (str. Gutenberg) au reușit să drogheze de mai bine de un an de zile copii și tineri.
Sub acoperire, apoi percheziții
Cum era de așteptat, pentru ca să dea de capăt rețelei, procurorii DIICOT au infiltrat în rețeaua traficanților, un agent sub acoperire și mai mulți colaboratori autorizați. Așa au reușit procurorii să dovedească faptul că traficanții au procurat 71 de etnobotanice, dar și droguri: „În perioada octombrie 2017 – mai 2018, investigatorul sub acoperire şi colaboratorii autorizaţi în cauză au realizat un număr de 71 de procurări de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive sau de droguri (cannabis) de la membrii reţelei infracţionale”.
23 de percheziții, droguri ridicate
În urmă cu trei luni, mai exact în 16 mai 2018, procurorii DIICOT au făcut 23 de percheziţii domiciliare (19 la Oradea, una la Salonta şi 3 la Satu Mare). În timpul perchezițiilor, procurorii au descoperit și ridicat mai multe și diferite cantităţi de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive şi de droguri (haşiş), substanţe şi ustensile destinate preparării de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, mijloace de comunicare (telefoane) şi sume de bani.
Otrăvesc copiii
Amintim că o gașcă de circa 30 de traficanți de etnobotanice își face de cap la Oradea. JB &Bihon a aflat că indivizii, stabiliți cu „sediul” în Velența, acționează intens la Oradea de mai bine de un an, otrăvind copiii și tinerii cu droguri de tipul etnobotanicelor. Aceste droguri nu figurează pe lista substantelor halucinogene interzise și, oricum, după ce vor fi incluse, traficanții s-ar putea replia aducând, ca și acum, din Orient și din Europa alte droguri, care nu cad sub incidența legilor române.
Grav este că părinții au apelat la presă într-o disperare de nedescris, fiindcă statul român nu le poate apăra copiii de traficanții de droguri. De un an, de când au fost filați de procurorii DIICOT, cei circa 30 de traficanți au fost cercetați, dar lăsați în libertate de magistrații orădeni, după un arest preventiv de 30 de zile sau „stat la domiciliu”, ori alte pedepse și mai ușoare. Și tot de un an, circa 150 de copii au suferit din cauza drogurilor răspândite prin oraș de traficanți. Li se adaugă alte sute de copii care încă nu au ajuns la spital, alte sute de adulți tineri care au suferit intoxicații sau au devenit dependenți de droguri.
Și mai grav este că, spun părinții, traficanții se ocupă și de droguri de mare risc, nu doar de „iarbă” și cu toate acestea, judecătorii i-au lăsat liberi, pe baza legilor din România, care favorizează infractorii.
[related-post post_id=”2086823″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!