Filarmonica de Stat din Oradea le-a pregătit melomanilor săi o nouă surpriză muzicală. Este vorba de o lucrare în primă audiţie muzicală în ţara noastră: „Viola Pannonica – pentru violă şi orchestră”, compusă de brașoveanul Andreas Baksa pentru solistul Herbert Kefer.
„În literatura clasică nu sunt multe piese pentru violă. Nu sunt uşor de interpretat. Piesa pe care orădenii o vor asculta în această seară este şi pentru orchestră, şi pentru solişti. Dar va fi interesantă pentru publicul meloman pentru că are părţi atât maghiare, cât şi austriece”, a explicat dirijorul Martin Kerschbaum, originar din Austria.
Potrivit compozitorului, piesa a fost creată pentru un Festival al vinului din regiunea Burgenland, unde convieţuiesc laolaltă austrieci, croaţi, maghiari, ţigani. De aceea, în lucrare sunt motive maghiare, vieneze şi ţigăneşti.
Orchestră energică
„Am dorit să fie ca o prăjitură, care să cuprindă ingrediente pentru toate gusturile. Piesa s-a bucurat de un real succes în festival. Un succes răsunător l-a avut şi la Pécs, una dintre capitalele culturale ale Europei”, a mărturisit compozitorul ei, Andreas Baksa.
În programul concertului care va avea loc miercuri, 30 aprilie, de la ora 19:00, mai este cuprinsă şi Uvertura Abu Hassan din repertoriul lui C. M. v. Weber, o piesă originală, cântată nu foarte des, dar interesantă pentru public, asigură şeful orchestrei.
Ultima parte a concertului aduce tradiţia austriacă la Oradea. J. Haydn, un compozitor foarte popular în Austria, este cuprins în concertul din seara aceasta. Şi Oradea are o legătură cu Haydn, întrucât fratele său a locuit aici. Concertul se va încheia astfel cu Simfonia nr. 92 „Oxford” în Sol major a lui Haydn.
Invitaţii, atât dirijorul Martin Kerschbaum, cât şi solistul Herbert Kefer şi compozitorul Andreas Baksa, au apreciat energia pe care o au membrii Orchestrei Filarmonicii orădene.
„Am condus multe orchestre, dar nicăieri nu am găsit atâta energie câtă am găsit la Oradea. Membrii orchestrei pun suflet, sunt receptivi. E o orchestră relativ tânără, iar tinerii au energie. Orchestra are potenţial mare. Se poate dezvolta pentru că are substanţă”, a apreciat Martin Kerschbaum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!