Centrul de Cazare Temporară nr. 1, nume pe care l-a primit fostul cămin de nefamilişti al Cominca, situat pe strada O. Goga, a fost reabilitat complet şi, în cel mult două luni, va fi repopulat, anunţă municipalitatea.
Punctul final al şantierului a fost marcat miercuri, cu o conferinţă de presă la faţa locului. La eveniment au participat reprezentanţi ai administraţiei locale, ai finanţatorului şi ai constructorilor, cu viceprimarul Ovidiu Mureşan ca gazdă. Edilul a spus că pentru cele 29 de noi unităţi locative amenajate în imobil s-au depus 118 dosare ale tot atâtor solicitanţi.
O precizare utilă asupra viitorilor ocupanţi ai apartamentelor: 19 cu o cameră şi 10 cu două camere a venit din partea Floricăi Cherecheş, şefa comisiei sociale din Consiliul local. „Sunt familii active, care au un loc de muncă şi au nevoie de ajutor în ceea ce priveşte locuinţa”, a precizat consilierul local. Astfel, din start sunt excluşi cei care nu pot face dovada că pot achita lunar chiria şi întreţinerea pentru spaţiul locativ din strada Octavian Goga. Categorii, de asemenea, luate în considerare, sunt cei evacuaţi din spaţii retrocedate, cei cu venituri mici dar şi cei proveniţi din centrele de copii.
„Lista s-a afişat şi acum suntem în perioada de constestaţii. În a doua jumătate a lunii decembrie se va face selecţia finală”, a mai precizat Cherecheş.
Vicele Mureşan zice că se aşteaptă la discuţii în rândul celor lăsaţi pe-afară în urma procesului de selecţie dar că departajarea s-a făcut „într-un cadru legal şi transparent”. Contractele de închiriere pentru locuinţe se fac pentru un an – centrul este de cazare temporară, dar se pot prelungi ulterior. Prelungirea sau rezilierea acestora depinde în mare parte şi de bonitatea solicitantului, de comportamentul acestuia faţă de vecini sau faţă de bunurile cu care este dotat imobilul şi locuinţa închiriată. Viceprimarul spune că cuantumul chiriei nu a fost stabilit dar că în lunile de iarnă, împreună cu factura pentru utilităţi, poate ajunge şi la patru sau cinci sute de lei. Facturile ar trebui, totuşi, să fie rezonabile, mai ales că imobilul este izolat termic – polistiren de 10 cm pe faţadă şi 15 cm de vată minerală sub acoperiş, este dotat cu panouri solare şi foloseşte gazul ca şi combustibil.
Reamenajarea fostului cămin de nefamilişti a fost suportată majoritar din fonduri europene, în contul proiectului „Reabilitare, modernizare şi extindere pe verticală centrul de cazare temporară nr.1”, gestionat de Mihaela Neag, din cadrul Direcţiei Management Proiecte cu finanţare Internaţională. Valoarea totală a acestuia a fost de 3,6 milioane de lei, din care contractul de lucrări s-a ridicat la 1,69 milioane de lei.
În stadiul prezentat ieri, locuinţele erau la faza de parchet, tâmplărie PVC şi obiecte sanitare. Până la instalarea chiriaşilor, spaţiile vor mai fi dotate cu mobilă de bucătărie şi camere, cu aragaze dar nu şi cu frigidere sau televizoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!