Primarii Oradiei şi Sînmartinului s-au prezentat, joi, în conferinţă de presă de bilanţ a campaniei de informare dinaintea votului de duminică. Ilie Bolojan şi Lucian Popuş apreciază că au dus o campanie cât se poate de onestă.
„Am fost cât se poate de corecţi în această campanie. A fost una apolitică, în care am răspuns la toate întrebările care ni s-au adresat. Nu am venit cu nicio promisiune fără acoperire şi cu nicio promisiune care să spună „dacă veţi vota, totul va fi bine”, apreciază Bolojan.
Acesta spune că s-a uzat de întâlniri cu cât mai mulţi dintre alegătorii din Oradea şi din comună şi au fost trimise pliante şi scrisori electoratului.
[poll id=”97″]
„Pliantul descrie motivele principale pentru care atât în Oradea cât şi în Sînmartin se justifică fuziunea”, declară Bolojan. Pliantul pentru Sînmartin cuprinde lista de proiecte cu care edilii speră să-i convingă pe electori să devină orădeni. „Sunt şapte proiecte pe care le-am negociat cu primarul Popuş şi cu consilierii locali, şi pe care oraşul Oradea îşi asumă să le finalizeze în perioada următoare. Parte din ele sunt în derulare, de exemplu extinderea reţelelor de apă şi canalizare, parte vor fi în implementare în perioada 2014 – 2020, bazându-se atât pe fonduri europene cât şi pe bugetele municipiului”, spune Bolojan.
Reprezentare
Acesta a insistat să arate că satele din comună, cele care vor deveni sate arondate municipiului, pe lângă că îşi vor păstra fiscalitatea, nu vor pierde reprezentarea în deliberativul local. „Dacă pe listele electorale nu vor ieşi consilieri locali din aceste localităţi atunci, conform prevederilor legale, fiecare sat îşi desemnează câte un reprezentant care participă la şedinţele Consiliului local şi poate lua oricând cuvântul pentru a reprezenta interesele comunităţii sale”, arată Bolojan.
Campanie murdară
Cei doi primari au arătat că demersul unificator i-a motivat pe oponenţi la lovituri sub centură. „Noi am avut o campanie la vedere, cu pliante semnate şi asumate. Oamenii de bine au tipărit un pliant care, sigur, era greu de distribuit în Oradea. L-au împărţit, deci, în Sînmartin(…) Îmi aminteşte de o campanie din 2008, în care s-a operat tot cu caricaturi. Sunt nişte mâini (ale desenatorilor n.r.) asemănătoare”, zice Bolojan.
„Am avut în 2012 un episod mult mai dur. Sunt nişte laşi cei care au tipărit acest pliant. Să îşi asume şi să nu se ascundă pe la colţuri. Sunt aceleaşi subiecte folosite în 2012, dar acum sunt alţi eroi. Artizanii lor nu au avut câştig de cauză nici atunci, nu vor avea nici acum”, insistă şi Lucian Popuş.
Surse apropiate referendumului apreciază că pliantele au fost distribuite de PSD.
„În întâlnirile care le-am avut, un om a zis că dacă tot vrei să te uneşti cu cineva, te uneşti cu unul mai mare ca tine, unul care te poate ajuta. Cel care a spus această vorbă a rumegat-o bine şi are dreptate. Invit pe toţi cei din Sînmartin să iasă la vot. Îi pot asigura că cele asumate de noi se vor respecta”, e apelul său către votanţii din comună.
În cele două localităţi, secţiile de vot se deschid la ora 7:00 şi se închid la ora 23.00. Rezultatul ar putea fi cunoscut luni dimineaţă.
Proiecte pentru Sînmartin
– reţele de apă şi canalizare şi drumuri modernizate în toate localităţile comunei
– drum nou pe ruta Oradea – Sînmartin – Băile 1 Mai – Băile Felix
– izolarea termică a blocurilor
– un nou aquapark
– modernizarea staţiunilor
– transformarea pădurii din Felix în cel mai mare parc
– pistă de biciclete pe ruta Oradea – 1 Mai – Felix şi pe ruta Oradea – Cihei – Sînmartin
Citiți principiile noastre de moderare aici!