Luni s-a lansat public proiectul „Oradea Summer University” – OSU 2013, prima universitate de vară deschisă absolvenţilor de clasa a XI-a din ţară. În deschidere, rectorul Constantin Bungău a subliniat că este un eveniment organizat „de către studenţi pentru viitorii studenţi” şi care implică foarte multe resurse umane şi financiare.
„Le doresc succes studenţilor care se vor ocupa de organizare, nu le va fi uşor dar cred că tinereţea şi elanul lor le va aduce reuşita. Ţin să încurajez această acţiune iar la final să fie aplauze şi să fie dorită şi o ediţie viitoare”, a spus rectorul Bungău.
Prorectorul Simona Trip s-a declarat „foarte mândră” de modul în care asociaţiile studenţeşti s-au mobilizat şi au colaborat. „Mă bucur şi de colaborarea cu Alianţa Naţională a cărei reprezentanţi sunt aici. Nu ştiu dacă un eveniment de asemenea anvergură a mai fost organizat de studenţii noştri. Oradea Summer University are un impact foarte mare, elevii pot intra în contact direct cu oferta educaţională, pot să cunoască îndeaproape cadrele universitare ca oameni şi competenţe ştiinţifice. Se pot închega relaţii între studenţi pe plan naţional, ca punct de plecare pentru conferinţe naţionale precum au organizat recent studenţii de la Istorie”, a apreciat Simona Trip.
La rândul său, viceprimarul Mircea Mălan a observat că prin OSU 2013 şi mediul de afaceri local va lua un prim contact cu liceenii care vor deveni ulterior studenţi şi angajaţi ai firmelor. „Ca atare, răspunsul Primăriei la propunerea Asociaţiei „Gheorghe Şincai” nu putea fi decât cel pe care l-am dat. Cred că împreună trebuie să susţinem toate aceste acţiuni care duc până la urmă la binele oraşului. Sper să colaborăm pe viitor, fiindcă oraşul nu se va putea dezvolta fără un parteneriat viabil al Primăriei cu Universitatea”, a transmis Mălan, în contextul în care cazarea şi masa elevilor vor fi susţinute financiar de Universitate şi Primărie.
150 de participanţi
Detalii tehnice au oferit preşedintele Marius Deaconu al Asociaţiei „Gheorghe Şincai” a studenţilor în Istorie, şi liderul studenţilor din Senatul universitar, Răzvan Tau.
Astfel, la şcoala de vară vor participa, între 19 iulie şi 1 august, liceeni absolvenţi de clasa a XI-a, 50 din judeţ şi alţi 100 din afara Bihorului. Liceenii vor face cunoştiinţă cu viaţa studenţească, dormind în cămine, luând masa la cantină şi participând la cursuri şi seminarii din materii din primul an de studiu. Totodată, organizatorii le-au pregătit şi activităţi pentru cunoaşterea Oradiei dar şi ieşiri la cinema sau, seara, în cluburile orădene.
Taxă decentă
Înscrierea la şcoala de vară se va face între 22 mai şi 18 iunie. Taxa este de 120 de lei pentru liceenii care au nevoie şi de cazare, respectiv de 25 de lei fără cazare, asigurându-se mic dejun, prânz şi cină în incinta cantinei Universităţii.
În formularul de înscriere de pe site-ul osu.universitatipentruelevi.ro, elevii vor bifa una din facultăţile orădene, cu excepţia celei de Teologie Ortodoxă. „Dacă vor fi prea multe solicitări la o anumită facultate, de pildă la Medicină, vom face o selecţie iar o parte din liceeni vor fi redirecţionaţi spre facultăţi cu domenii asemănătoare”, a explicat Marius Deaconu.
Cursurile vor fi de introducere în materia anului I a specializării pe care o aleg, iar la final elevii vor da şi un examen pentru a intra cu adevărat în atmosfera de sesiune.
În dorinţa de a se recruta studenţi de pe băncile liceului, studenţii organizatori s-au aliat deja cu câteva Consilii Judeţene ale Elevilor, vizându-le îndeosebi pe cele din judeţele limitrofe. Totodată, s-au semnat parteneriate cu Colegiile Naţionale „Emanuil Gojdu”, „Mihai Eminescu” şi cu Liceul „Lucian Blaga” din Oradea.
Şcoala de vară se va derula sub egida Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care din 2008 susţine două astfel de şcoli, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi la Universitatea de Vest din Timişoara, cu excedent de elevi doritori să participe.
Organizatorii spun că prin Oradea Summer University, elevii vor putea să se acomodeze cu Campusul orădean şi să-şi aleagă facultatea. „Mie mi-ar fi plăcut să pot participa la o astfel de şcoală de vară când eram în liceu, ca să ştiu ce specializare să-mi aleg”, a precizat Deaconu, care din olimpic la astronomie a ajuns student la istorie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!