Informaţia e confirmată atât de cultivatori, cât şi de surse din interiorul fabricii. Decizia de închidere a fabricii, care are acum 214 angajaţi, va fi anunţată salariaţilor pe 3 ianuarie 2018. Ea vine după întâlnirea acţionarilor care a avut loc pe 29 decembrie, ocazie cu care s-a pecetluit soarta fabricii.
Liderul sindical Horia Ursu a fost recent în Germania pentru a încerca să convingă investitorii de la Fabrica de Zahăr să mai dea o şansă producţiei şi după diminuarea cotei de zahăr impusă de Uniunea Europeană.Speranţele legate de viitorul fabricii era legate strict de rezultatul negocierilor cu un grup de producători locali, care comandase un audit la fabrică şi care iniţial se arătase mulţumit de concluziile auditului. Nu se ştie dacă fabrica va fi demolată până la urmă.
Cert e că disponibilizările se vor face eşalonat, iar oamenii vor primi salarii compensatorii- conform contractului colectiv de muncă- în funcţie de vechime. În acest moment, când campania tocmai s-a încheiat silozurile sunt pline, iar zahărul din depozite va trebui livrat.
Iniţial, Fabrica de Zahăr a avut un patronat franco-german. De aproximativ 7 ani există doar patronat german, aceeaşi acţionari care au cumpărat şi fabricile de zahăr din Carei şi Arad. Nemţii au cumpărat recent şase fabrici de zahăr din Vestul Ucrainei din care au închis patru. Ei deţin încă patru fabrici de zahăr în Germania, după ce una dintre ele au închis-o recent.
Citiți principiile noastre de moderare aici!