La trei ani de zile de la deschidere, Spitalul Pelican Oradea a ajuns să lucreze în majoritatea intervenţiilor chirurgicale, mai mult laparoscopic.
Minim invaziv
Faptul a fost remarcat recent la congresul naţional de chirurgie endoscopică din Bucureşti, unde s-a aflat că la Spitalul Pelican din Oradea, 95% dintre operaţii sunt efectuate laparoscopic, în timp ce media în ţară la spitalele obişnuite se operează laparoscopic în procent de doar 10%. În Europa, media operaţiilor realizate prin chirurgie endoscopică este de 15 – 20%, a informat dr. Adrian Maghiar, unul dintre reprezentanţii Spitalului Pelican Oradea şi viitorul preşedinte Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică pe perioada 2013 – 2015.
La Congresul din Capitală s-a aflat şi că la Pelican Oradea, cazuistica de cancer colo-rectal este foarte mare (pe locul doi după centrul de chirurgie robotică de la Spitalul Fundeni – Bucureşti).
Benefice
Medicul a explicat că acest tip de intervenţie chirurgicală minim invazivă este aplicat cu succes în anumite cazuri medicale, dar numai cu o anumită dotare extrem de performantă şi numai cu medici supercalificaţi. Specializarea medicilor însă costă foarte mult, participarea la un curs fiind de ordinul sutelor de euro, iar subfinanţarea sistemului sanitar pune în pericol viitorul medicilor tineri care nu dispun de bani suficienţi să se pregătească atât de bine precum ar dori. Pe de altă parte, operaţiile prin laparoscopie, la cazurile unde se pot realiza, ajută pacientul să se refacă mult mai repede, şi fără dureri, iar fiindcă incizia este extrem de mică, pacientul nu va “purta urme” pe corp.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!