Canicula îşi face resimţită prezenţa tot mai acut şi mulţi orădeni ar ieşi din case, seara, doar după ce se mai răcoreşte. Orarul de funcţionare al teraselor constituie, însă, o piedică pentru petrecerea agreabilă a timpului liber de către persoanele amatoare de socializare în spaţiul public. În timpul săptămânii, după ora 23, Centrul Oradiei devine tot mai pustiu, spre disperarea cârciumarilor. Tineretul se refugiază în Pasajul Vulturul Negru. E singurul loc din oraş unde administraţia Bolojan le îngăduie să stea sub cerul liber până la orele mici ale dimineţii. Impropriu spus cer liber, deoarece Pasajul este, totuşi, un spaţiu întredeschis. Din acest motiv, se creează un disconfort acustic ce-i atrage pe amatorii de înghesuială şi muzică tare, însă nu tocmai atrăgător pentru persoanele care preferă un cadru mai puţin agresiv.
Poliţia Locală controlează la sânge respectarea orarului la terase. Până la ora 22 în cartiere, până la 23 pe strada Republicii şi în Centrul Istoric. Cu o îngăduire de încă o oră pentru localurile de pe pietonalul Republicii. Mâna forte a municipalităţii nu ezită să aplice amenzi celor care nu se conformează. O comparaţie cu Bucureştiul, Clujul şi Timişoara plasează Oradea în rândul municipalităţilor ce restricţionează activitatea nocturnă a unităţilor de alimentaţie publică.
Administratorii localurilor din Oradea îşi văd periclitată afacerea, o dată cu aplicarea strictă a regulamentului ce vizează funcţionarea teraselor, votat de consilierii locali în 2010. Problema majoră constă în orarul de funcţionare al acestora, impus prin Hotărâre de Consiliu Local.
În Centrul Istoric, până la ora 23, cu avantaj pentru localurile de pe pietonalul Republicii, care la final de săptămână au voie să ţină deschis până la miezul nopţi. Privilegiaţi sunt cei din Pasajul Vulturul Negru, care au liber la terase după programul pe care-l doresc. Aceştia au avut, însă, de suferit, în perioada reabilitării pavajul din Pasaj şi se presupune că vor avea din nou de suferit, din moment ce lucrarea va trebui refăcută, în curând. Cârciumarii de cartier trebuie să-şi strângă mesele şi scaunele de pe spaţiul public până la ora 22.
Capitala petrece, Clujul la fel
Prin comparaţie, la Bucureşti terasele din Centrul Vechi pot funcţiona până la ora 4 dimineaţa, când trebuie să facă loc salubrizării stradale. Primăria Cluj-Napoca ne-a transmis următoarele aspecte: în cartierele clujene este interzisă funcţionarea teraselor, între orele 22 şi 8 dimineaţa, însă în restul oraşului nu există restricţii majore. „Terasele funcţionează până la orele 2-3, în funcţie de solicitări. Nu există o Hotărâre de Consiliu Local care să restricţioneze pentru Centru sau zonele de cămine. Doar pentru cartiere există această impunere”, a transmis pentru JB Biroul de Presă al municipalităţii clujene.
La Timişoara, în centrul istoric al oraşului (cartierul Cetate, Piaţa Victoriei, Piaţa Traian, Piaţa Unirii) şi complexul studenţesc terasele pot funcţiona până la miezul nopţii. În cartiere, există aceeaşi interdicţie după ora 22.
Doar pentru unii „mumă”?
Câţiva administratori de localuri au acceptat să vorbească deschis despre problema care le-o creează Primăria şi Consiliul Local Oradea. „Orarul este unul inflexibil şi ne restricţionează activitatea. Ar putea, ca alternativă, să impună difuzarea muzicii pe terasă doar până la ora 23. Sau să te ajute Poliţia Locală să evacuezi clientul care face gălăgie. În Sibiu, după ora 11 seara nu mai e muzică pe terază”, reacţionează actorul Sebastian Lupu, de la localul Stage. Artistul ar dori prelungirea programului măcar cu o oră în timpul săptămânii şi cu două ore, în weekend. Lupu indică, însă, că Primăria lucrează cu două unităţi de măsură. „Nu ai cum să le spui clienţilor, unii dintre ei turişti, să plece acasă la ora 23 sau să plece spre alte localuri care nu au probleme cu Primăria. Pentru că alte localuri funcţionează până la 3 – 4 noaptea. Unele funcţionează, altele nu. Foarte bine pentru cele ce funcţionează. Pentru ele există o portiţă, însă pentru noi nu. Nu mă deranjează că funcţionează alea, pentru că nu vreau să moară capra vecinului. Dar vreau ca şi «capra» mea să fie la fel de frumoasă ca a lui. Să putem funcţiona şi noi”, cere Sebastian Lupu, evident afectat de situaţia creată. Actorul ce ţine Stage a ţinut să precizeze că nu se referă la locandele din Pasaj. „Sunt altele, prin Centru şi prin cartiere. Se pot repera uşor”, mai transmite acesta.
Vizitele Poliţiei Locale
Un alt orădean afectat este arbitrul internaţional de polo, Adrian Alexandrescu, implicat la barul Famous, de pe strada Alecsandri. Alexandrescu este nemulţumit de orarul impus, însă pune accent şi pe frustrarea clienţilor. „Toată lumea este nemulţumită. Deşi nu am fost reclamaţi de riverani, am luat amendă, vinerea trecută. La ora 23, au venit, au pozat şi am fost amendaţi. A fost o acţiune pe strada Alecsandri, deoarece am înţeles că au dat amenzi în mai multe locaţii”, ni se confesează orădeanul care susţine că şi dacă ar vrea să respecte programul dorit de municipalitate, ar fi greu.
„Cum îi spui clientului să se ridice de la masă? Vine la 10 şi jumătate seara, comandă şi nu poţi să îl grăbeşti”, ne relatează Adrian Alexandrescu, adăugând că Poliţia Locală le face „vizite frecvente”.
De altfel, co-patronul de la Famous se simte discriminat faţă de concurenţa de pe pietonală: „Dacă ne-ar lăsa şi pe noi până la ora 24, ar fi bine. De ce pe pietonală se poate şi pe Alecsandri nu? Loveşte tineretul iar acesta migrează spre pietonal. Ce să facă, dacă nu au unde?”.
Din iarnă-n vară
Administratorul barului Moszkva, Levente Fesus, a simţit pe pielea lui, astă-iarnă, ce înseamnă să te pui cu Primăria. Din pricina unor reclamaţii, primarul Ilie Bolojan a dispus închiderea acestui local pentru o lună. Acum, Moszkva are şi grădină, pe strada Republicii, la fosta „Promesse” sau „Parc”.
O dată ce s-a ars cu „supa”, acum suflă şi-n „iaurt”. La Moszkva Garden nu se pune deloc muzică, din pricina unui vecin reclamagiu. Numai ca să nu-şi pună mintea cu acesta, ne transmite Fesus. Chiar dacă ar putea s-o facă, în timpul programului. Adică până la ora 11 seara, respectiv miezul nopţii, la final de săptămână.
Cât despre orar, nu e de mirare că-l încurcă restricţiile propuse de primar şi votate de aleşii locali. „Sigur că nu ne convine. Oamenii ies abia după ora 10 seara, că aşa de cald este. Nimeni nu vrea să stea pe căldură. Nici pentru oameni nu e fain că ies în oraş la ora 10 şi la ora 11 nu mai au unde să stea”, ne declară administratorul Moszkva. Însă, ca o ironie a sorţii, dacă omul de la Famous se uită cu jind la cei de pe Republicii, aceştia din urmă, precum Fesus, suspină spre concurenţa din Pasajul Vulturul Negru, ce nu are restricţii majore la program…
Alte reguli pentru terase
Iată ce mai impune regulamentul municipal ce vizează inclusiv activitatea teraselor:
Pe strada Republicii:
– mobilierul urban va fi realizat de preferinţă din lemn sau metal în stilul anilor 1900, în concordanţă cu arhitectura clădirilor.
– terasele pot fi acoperite cu umbrele confecţionate din materiale impermeabile şi rezistente la intemperii, culorile vor fi alese în nuanţe pastel din aceeaşi gamă cromatică cu faţadele clădirilor situate de aceeaşi parte a străzii.
– învelitoarea umbrelelor nu va fi inscripţionată, decât cel mult în zona verticală a acesteia care poate contine un mesaj publicitar.
În restul oraşului:
– în scopul amenajarii teraselor, se interzice acoperirea pavajului cu orice fel de material
textil, sintetic, sau platforme provizorii ori postamente, indiferent de materialele din care
sunt realizate.
– în zona ansamblului urban Centrul Istoric Oradea vor avea aceleaşi restricţionări privind publicitatea ca şi cele din zona pietonală.
– amenzi de la 500 la 2.000 de lei.
– pe lângă sancţiunile contravenţionale, se pot aplica şi următoarele sancţiuni contravenţionale complementare: revocarea autorizaţiei de amplasare şi functionare precum şi acordului de ocupare
temporară a domeniului public şi privat al municipiului Oradea; desfiinţarea tuturor amenajărilor şi eliberarea amplasamentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!