„Începând de luni 10 iunie, persoanele fizice se pot adresa unuia din colectorii validaţi de Administraţia Fondului de Mediu (AFM), în vederea participării la Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional”, sună anunţul AFM postat pe site-ul propriu.
Cine s-a luat după acest anunţ este sau naiv sau a uitat că trăieşte în România. La orele dimineţii, în ziua de luni, 10 iunie, era o minune să mai găseşti vreun tichet pentru casarea maşinii. „S-au primit foarte puţine tichete. Cu mult sub aşteptări. S-au dat doar 25% din total. Mergem la Bucureşti să încercăm să mai primim”, ne-a declarat administratorul unui colector validat din Oradea. AFM a decis să repartizeze în acest an 17.000 de tichete valorice pentru persoanele fizice şi 3.000 pentru persoanele juridice, inclusiv instituţiile publice.
Tichete puţine
Potrivit AFM, repartizarea ticheetelor valorice nu a fost egală pentru toate judeţele. Potrivit Ghidului de finanţare a programului, în prima etapă vor fi distribuite maxim 25% din numărul total de tichete, în funcţie de numărul maşinilor mai vechi de zece ani din parcurile auto judeţene, conform statisticilor realizate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Permiselor. Distribuţia se face în mod egal între punctele de lucru aparţinând colectorilor validaţi din fiecare judeţ.
La nivel de ţară au fost distribuite 4.289 de ticehete valorice. Bihorul se află pe locul cinci după numărul de tichete primite, cu 144 de bucăţi. Primul loc este deţinut de Bucureşti – 549 de tichete, Timiş şi Cluj cu câte 180 de tichete fiecare şi Prahova cu 180 de tichete.
Consumarea tichetelor iniţiale este o condiţie obligatorie pentru depunerea unei cereri de suplimentare a acestora. Distribuirea tichetelor solicitate se face din stocul disponibil la nivel naţional până la epuizarea acestuia.
Un singur tichet
În acest an se va putea utiliza un singur tichet valoric la achiziţionarea unui autovehicul nou, faţă de trei tichete în anii anteriori. Valoarea acestuia este de 6.500 de lei, faţă de 3.800 înainte.
Termenul în care proprietarul unui autovehicul obţine certificatul de distrugere, de radiere, va fi de maxim zece zile. În termen de 45 de zile, cei care dores să-şi achiziţioneze un autovehicul nou şi deţin un tichet valoric, îl pot depune la dealerul sau producătorul auto acceptat în program, dar nu mai târziu de 20 noiembrie 2013. Nota de înscriere pentru achiziţionarea unei maşini noi este de cel mult 90 de zile lucrătoare de la emitere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!