La Sinagoga Mică s-au comemorat marţi 69 de ani de la Holocaustul care a decimat populaţia de 30.000 de evrei orădeni din al Doilea război mondial, adică 30% din populaţia oraşului. Câteva supravieţuitoare a lagărelor au aprins şase lumânări pentru cei şase milioane de evrei exterminaţi în război. Rabinul Shraya Kav a rostit rugăciunea de aducere aminte iar corul „Gyuri Vilan” a intonat cântece triste, acompaniat de formaţia „Hakeshet Klezmer”.
„Generalul” Popa, salutat
Apoi, presedintele Felix Koppelmann a salutat prezenţa, printre invitaţii laici sau religioşi, a chestorului Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor. „Îi mulţumim dlui general pentru liniştea care ne-o asigură în acest oraş binecuvântat de Dumnezeu prin înţelegerea dintre religii. Însă şi datorită profesionalismului celor care conduc judeţul, de zece ani nu avem niciun geam spart, niciun mormânt întinat şi nici un membru al comunităţii nu ni s-a plâns că a avut de suferit fiindcă e evreu”, a spus Koppelmann. El a afirmat că în lume „apare un nou curent care propagă antisemitismul şi chiar unele hotărâri care ar putea afecta poporul evreu şi statul Israel”. Subliniind că nu există un „antidot” împotriva antisemitismului, acesta a arătat că există „o mare şansă” pentru cei 15 milioane de evrei din lume. „Avem alături două miliarde de creştini a căror religie şi istorie e foarte apropiată cu a noastră. Există şansa de a cultiva apropierea cu creştinii, fiindcă avem rădăcini comune. Sigur, pentru o prietenie frăţească şi noi trebuie să fim mult mai deschişi şi înţelegători. Există creştini care şi-au riscat viaţa pentru a salva evrei. Iar prezicerile profeţilor Zechiel sau Samuel ne îndrumă pe undeva spre această bună înţelegere şi ajutor reciproc”, a îndemnat Koppelmann.
Papa Ioan Paul: „fraţii evrei”
Ideea a fost preluată de episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo, care a amintit că, în 1986, la Sinagoga din Roma, Papa Ioan Paul al II-ea îi numea pe evrei „fraţii noştri mai mari” iar apoi a citat îndelung din predica rostită de Papa Benedict al XVI-lea la Auschwitz, în 2006.
Reprezentanţii cultelor creştine, preşedintele CJ Bihor – Cornel Popa, şeful IPJ Bihor, directorul Direcţiei de Cultură – Lucian Silaghi, directorul Muzeului Ţării Crişurilor – Aurel Chiriac şi foste cadre militare de la ANCMRR Bihor au însoţit apoi membrii comunităţii la monumentul Holocaustului, unde s-a mai rostit un Kadish, rugăciunea pentru decedaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!