Doar 50, 38% dintre cei 6.907 de elevi bihoreni care au susţinut examenul maturităţii au reuşit să promoveze Bacalaureatul. In Bihor, la prima sesiune de bacalaureat, s-au inscris 7.160 de candidaţi. Dintre aceştia, 5.194 au frecventat cursurile la zi, 338 la seral, 113, la fără frecvenţă şi 1515, la frecvenţă redusă. 253 din totalul elevilor inscrişi nu s-au prezentat la examen.
13 elevi din Bihor au fost daţi afară de la Bacalaureat pentru fraudă. Aceştia nu vor mai putea susţine examenul in toamna acestui an şi nici in vara anului viitor.
3.414 (49, 43%) dintre candidaţii inscrişi au luat note sub 5,99. In judeţul Bihor, 2.843 de elevi (83,27%) au luat note sub 5 şi 571 (16, 73%) de absolvenţi de liceu au luat note intre 5 şi 5,99.
Rezultatul dezastruos din Bihor este pus pe seama faptului că elevii nu au putut copia, pentru că Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor a instalat 400 de camere de supraveghere in sălile de examinare. Potrivit inspectorului şcolar general, Dorel Luca, cele 400 de camere de supraveghere au fost achiziţionate din fondurile extrabugetare ale ISJ.
„Ministrul ne-a recomandat să instalăm camere de supraveghere. Era necesară această măsură, intrucat copiatul a devenit un sport naţional. Din ce ştiu, in Bihor nu am mai avut un procent de promovabilitate atat de scăzut la bacalaureat. Avem aceste rezultate in Bihor pentru că s-a copiat mai puţin ca anii trecuţi. Sunt convins că dacă nu s-ar fi copiat deloc, procentul de promovabilitate ar fi scăzut cu incă 10%. Elevii nu sunt mai idioţi decat anul trecut, ci mai indiferenţi. In multe şcoli din Bihor, la pregătirea pentru BAC mergeau doar patru, cinci elevi. In momentul in care aceştia au auzit că la BAC vor fi introduse camere de supraveghere, au mers cu toţii la pregătire”, a relatat Dorel Luca. Luca este convins că in judeţele unde nu au fost instalate camere de supraveghere, promovabilitatea va fi la fel de mare, dacă nu mai mare, ca in anii precedenţi.
Acesta a precizat că aceste camere vor fi folosite şi la sesiunea următoare a bacalaureatului, dar şi la examenele de titularizare sau la evaluarea naţională.
Procente slabe de promovabilitate
Singurul liceu din Bihor care se bucură de o promovabilitate de 100% este Liceul Teologic Baptist Emanuel, care a avut 57 de candidaţi. Acesta este secondat de Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, care a avut o promovabilitate de 97%, din 182 de candidaţi şi de Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” cu un procent de promovabilitate de 96,67%. In topul liceelor cu promovabilitate mare se află şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” (93% din 277 de candidaţi). La polul opus se află Grupul Şcolar Agricol Borş, unde din 27 de candidaţi prezenţi la examen doar doi au fost in stare să promoveze BAC-ul.
Procente slabe de promovabilitate le-au avut şi Colegiile Tehnice „Andrei Şaguna” (8,11%), „Dimitrie Leonida” (10,98%), Transilvania (19,12%), „Traian Vuia” (35,87%), Colegiul Agricol Valea lui Mihai (15, 89%), Colegiul Unirea Ştei (13, 85%). La Colegiul Tehnic Unirea Ştei, din 301 candidaţi inscrişi, la examen s-au prezentat 296 de elevi. Dintre aceştia, doar 41 au promovat examenul. Procentaj mic l-a avut şi Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”. Aici, procentul de promovabilitate a fost de 12,63%, dintr-un total de 390 de candidaţi. La Liceul particular „Henri Coandă”, doar 15,69% dintre candidaţi au promovat examenul.
Inspectorul şcolar general, Dorel Luca, crede că după contestaţii, procentele vor creşte puţin.
Eventualele contestaţii vor putea fi depuse astăzi, intre orale 8:00 şi 12:00, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Rezultatele finale urmează să fie afişate pe 8 iulie.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!