Clasa a VII-a de la Liceul orădean „Aurel Lazăr” şi-a început săptămâna «Şcoala Altfel» cu o excursie în Defileul Crişului Repede.
Şcolăreii au pornit duminica trecută, din Gara Mare, pentru unii dintre ei fiind prima călătorie cu trenul din viaţa lor. Dat fiind că elevii au înţeles foarte bine regulile de conduită stabilite la plecare, grupul a putut fi coordonat, ca într-o mare familie, doar de diriginta Carmen Bubela ajutată de o singură mămică – Delia Savu.
După traversarea tunelurilor şi vederea, din mers, a cascadei de la Vadu Crişului, grupul a coborât în Gara din Şuncuiuş şi s-a cazat la o pensiune din Bălnaca. Prima masă a fost un picnic cu mâncarea „din traistă”.
Jocuri antrenante
Cu „bateriile încărcate”, adolescenţii s-au prins apoi în jocuri de exterior: pânza de păianjan (se aruncă ghemul cuiva şi i se pune o întrebare pt a-l cunoaşte mai bine), fotbalul mămărutelor, cercul, caii şi cămilele, scout-ball (ultimele două având scopul de a dezvolta spiritul de echipă şi de fair-play). Instantanee vesele din timpul jocurilor pot fi vizualizate şi pe portalul Bihor Online (www.bihon.ro)
În perioada de program liber câţiva au făcut jacuzzi, alţii au jucat ping pong şi volei iar alţii s-au relaxat pur şi simplu.
După cină, dat fiind că s-a înserat, s-a trecut la jocuri de interior: „spune trei lucruri despre tine”, „fă complimente cuiva”, „Clasa a VII-a are talent”, „Statui grecesti” (elevii dansează iar la sunetul clopoţelului se transformă în statui – cine se mişcă primul iese din joc), „nodul gordian”, „baba oarba” şi, în final, o mini-discotecă.
Luni, după dejun, clasa a vizitat Peştera Unguru Mare a cărui ghid inspirat „a fost urmărit de toţi cu gura căscată” – după cum ne asigură diriginta. Întorşi la pensiune, copiii au trecut la alte jocuri: „urmează-ţi liderul” sau „nu sparge oul” (trei echipe au trebuit să improvizeze o construcţie cu materiale date care să amortizeze căderea oului legat de o creangă”.
După prânz s-a făcut şi o evaluare a celor învăţate şi, „ura şi la gară!”.
A doua zi elevii au primit diplome la şcoală pentru activităţile la care s-au evidenţiat.
Au uitat să „butoneze”
Fiind profesoară de germană, diriginta a primit online mulţumiri gen «gefällt mir» dar şi mesaje precum următoarele.
Andrada Tarce: „A fost o excursie superbă şi complexă. E prima dată când nu am simţit nevoia să «butonez» telefonul toată ziua. Activităţile organizate de doamna noastră dirigintă, ne-au surprins într-un mod plăcut şi ne-au facut mai apropiaţi”.
Tănase Tania Ioana: „Această excursie a fost una dintre cele mai educative. Împreună cu dna diriginta am reuşit să facem multe activităţi distractive în timp ce învăţam şi multe lucruri ca de exemplu: munca în echipa. Am facut şi o drumeţie până la Peştera Unguru Mare unde am aflat istoricul acesteia. Sunt într-adevar amintiri de neuitat!”.
Alin Ştefancsik: „Hmm… pot spune că a fost una dintre cele mai interesante excursii. A fost plină de distracţie, multe jocuri interesante şi drumeţii. După această excursie, consider că am apucat să ne cunoaştem mult mai bine între noi şi că suntem mult mai uniţi ca grup. Mi-ar plăcea să mai mergem împreună acolo”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!