Spicuim din articolul publicat de Jurnal Bihorean pe 8 iulie 2011 (postat încă pe portalul Bihor Online la adresa www.bihon.ro):
CET Oradea se putea reabilita pe bani europeni şi dacă rămânea pe cărbune, la fel cum au procedat alte trei oraşe. Pe 22 iunie 2011 primarul Oradiei a semnat la sediul Ministerului Mediului contractul de finanţare pentru «Reabilitarea sistemului de termoficare urbană pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice».
După cum a recunoscut şi primarul Ilie Bolojan, marele dezavantaj al proiectului este preţul mare al gazului faţă de cărbune. Iată însă că pe aceaşi schemă de finanţare POS Mediu – Axa 3, termocentralele Timişoara Est, Govora şi Iaşi au primit fonduri europene similare, rămânând pe cărbune.
„După momentul Fukushima, tehnologiile curate de ardere a cărbunilor sunt din nou în atenţia investitorilor”, declara şeful CET Govora, Ludovic Zelici. Practic, Timişoara, Govora şi Iaşiul au preferat să folosească mare parte din fonduri pentru instalaţii de desulfurare, în timp ce Oradea a optat să cheltuiască pentru reabilitarea a 12,7 km de magistrale de transport.
Evoluţia preţului gazului va arăta dacă nu era mai bine ca Oradea să fi găsit altă finanţare pentru magistrale, dar să fi marşat în continuare pe lignit.
Deşi nu are cărbune în vecinătate, ca Oradea, Iaşiul s-a ferit să treacă pe gaz din cauza preţului său exploziv.
Prin acelaşi POS Mediu
Prin POS Mediu, Axa 3, şapte termocentrale din ţară vor fi reabilitate cu fonduri totale de 450 milioane de euro pentru a se conforma normelor europene de mediu. Este vorba de Iaşi-Holboca, Bacău, Timişoara Est, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Oradea şi Focşani.
Însă dacă iniţial edilii orădeni au acreditat ideea că CET putea prinde finanţarea europeană doar trecând pe gaz, iată că la Iaşi, Timişoara şi Govora s-a rămas pe cărbune.
Condiţia rămânerii pe cărbune a celor trei termocentrale fost achiziţionarea unor instalaţii de desulfurare a căror cost, ce-i drept, ajunge la zeci de milioane de euro.
I-am solicitat primarului Bolojan să comenteze oportunitatea trecereii CET Oradea pe gaz . Aceasta în timp ce Iaşiul, care şi-a adus în ultimele ierni cărbune din Columbia, Africa de Sud sau Rusia, s-a ferit să treacă pe gaz.
„În Master Planul întocmit de ISPE ni s-au oferit variante. Pentru decizia finală au fost considerente de conformare la normele de mediu dar şi considerente economice. Trebuia să ne încadrăm în suma de finanţare aprobată iar o instalaţie de desulfurare ar fi fost foarte costisitoare. Marele avantaj este că după instalarea noii centrale pe gaz nu o să mai vedem nici fum nici cenuşă de care se plâng, pe bună dreptate, locuitorii zonei metropolitane”, ne declara atunci Ilie Bolojan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!