Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti „Ştiinţă. Cultură. Civilizaţie” – ediţia a XV-a s-a derulat vineri şi sâmbătă la Biblioteca Universităţii din Oradea şi în Stage Muzeu.
În deschidere, prorectorul Sorin Şipoş a subliniat că Universitatea este ca o catedrală, care se construieşte în timp, cu efortul colectiv al meşterilor, calfelor şi ucenicilor. „Trecerea de la dimensiunea cantitativă la cea calitativă depinde de asigurarea, pentru studenţi, a unor metode moderne de învăţare şi cercetare ştiinţifică. Mari istorici precum Vasile Pârvan şi Nicolae Iorga s-au remarcat, ca studenţi, în faţa profesorilor lor, elaborând lucrări de cercetare”, a arătat Şipoş una din raţiunile sesiunilor de comunicări.
Cancelarul Senatului Universitar, Aurel Căuş, a mărturisit că, având formaţie matematică, e uimit de efortul istoricilor de a scoate la iveală noi aspecte ale vechii istorii. „Istoricii ştiu prea bine că cel care nu-şi aminteşte trecutul e condamnat să-l retrăiască. Sigur, eu unul mi-aş dori să-mi retrăiesc tinereţea. Dar tocmai fiindcă mi-o amintesc… Un mare atu al tinereţii este ardoarea şi curiozitatea pe care o puteţi transmite şi profesorilor voştri. Chiar dacă noi, cei mai experimentaţi, avem orgoliile noastre, vă doresc să ne depăşiţi”, a mai cuvântat Căuş.
Prorectorul Simona Trip a făcut apel la Ion Creangă şi al său îndemn: „copile cu părul bălai ieşi să se îndrepte vremea” pentru a-i asemui pe studenţi cu copiii cu părul bălai a căror prospeţime şi elan poate „îndrepta vremurile în care trăim”.
Mai pragmatic s-a arătat decanul Ioan Horga, care a observat că pe lista comunicărilor studenţeşti există doar studenţi orădeni de la istorie, în timp ce din ţară au venit şi studenţi de la specializările Studii de Securitate, Ştiinţe Politice şi ale Comunicării, Relaţii Internaţionale. „Avem studenţi orădeni de la aceste specializări anunţaţi la sesiuni de comunicări la Iaşi şi Suceava. Bine ar fi fost să fie prezenţi şi aici. Vom discuta împreună pentru ca la ediţia viitoare să fie o mai bună comunicare între asociaţiile studenţeşti”, a punctat Horga.
In memoriam
Decanul Facultăţii gazdă a mai subliniat că cel care a iniţiat, în 1998, această sesiune naţională de comunicări este regretatul istoric Barbu Ştefănescu. Apoi, muzeograful-şef Aurel Chiriac a prezentat celor 53 de studenţi din opt centre universitare personalitatea universitarului orădean Barbu Ştefănescu, al cărui nume îl va purta, începând cu ediţia următoare, secţiunea de Istorie medievală şi Etnografie.
Sesiunea a continuat sâmbătă în Stage Muzeu, cu discuţii între studenţi, dar şi cu o prelegere a universitarului Gabriel Moisa despre semnificaţia istorică a zilei de 10 mai. Iar liceanca Ioana Mare din Bacău a vorbit pe tema „Între voluntariat şi pasiune”, tânăra fiind multiplă câştigătoare a Olimpiadei Naţionale de Istorie dar şi voluntară în proiectul Habitat for Humanity.
Citiți principiile noastre de moderare aici!