În prezenţa a peste 150 de invitaţi din fashion, design, industria uşoară şi presa, au fost decernate premiile aferente încheierii ”Inside Fashion Competition”. Concursul a fost dedicat studenților din anii I și II, de la Facultățile de Design, Artă Decorativă şi Textile din România. Din juriul concursului a făcut parte designerul Maria Lucia Hohan, singurul designer român care a ajuns să-şi vândă creaţiile pe principalele platforme online de modă şi în acelaşi timp să fie o prezenţă constantă în apariţiile de covor roşu ale starurilor din toată lumea. Studenţi în anul I, la Facultatea de Arte Vizuale, Ioan Cercea şi Regina Bakcsy au reprezentat Oradea în finala Inside Fashion Competition 2015 cu lucrări coordonate de universitarul Olimpia Urdea.
Poveşti de succes
În finala concursului au intrat 15 studenţi care au fost provocaţi să-şi pună creativitatea la lucru şi să folosească resursele organizatorilor pentru a da viaţă ideilor lor. Ca să-şi scrie, în cele din urmă, poveştile de succes. Provocarea lansată concurenţilor din acest an a fost să se lase inspiraţi de costumul tradiţional românesc pe să-l reinterpreteze cu ajutorul fermoarelor. Invitatul special al Galei şi un nume de referinţă în design-ul experimental, Kei Kagami reprezintă un etalon al succesului bazat pe creativitate şi execuţie desăvârşită. Ţinuta lui Ioan Cercea “Dor de Apuseni” a avut ca sursă de inspiraţie costumul tradiţional specific zonei Alba. El spune că a preluat atât piesele vestimentare – cămaşa, bluza şi pieptarul- cât şi cromatica – alb si negru. Elementele decorative care în costumul tradiţional sunt realizate din cusături manuale, în costumul lui Ionuţ au fost realizate din fermoare, aceasta fiind provocarea concursului. „A creat costumul realizând o armonie între utilizarea funcţională dar mai ales decorativă a fermoarelor. Motivele decorative de pe fustă şi vestă au fost realizate prin aplicarea manuală a dinţilor fermoarelor. A folosit cursoarele fermoarelor pentru a sugera ciucurii caracteristici costumului ”, spune profesorul coordonator Olimpia Urdea.
Chiar dacă în acest an nu a primit un premiu, costumul Reginei Bakcsy are povestea lui de succes. „Am preluat elemente din zona Bihorului:culorile intense: roşu, albastru, verde şi motivele florale decorative. Şorţul l-am realizat într-o altă postură mai modernă. Boleroul şi partea inferioară sunt detaşabile, deci costumul poate fi purtat ca rochie de coctail şi de seară. Toate elementele decorative le-am realizat din fermoare. Prin tematică, ideea era să folosim folosim doar materiale naturale: partea inferioară,detaşabilă a fustei şi mânecile boleroului sunt din mătase naturala”, a descris Bakcsy A. Regina costumul cu care s-a prezentat în concurs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!