Chiar dacă este coleg de coaliţie cu primarul Ilie Bolojan, senatorul Ioan Mang nu subscrie 100% la strategia termică a Oradiei, elaborată de Primărie. Mang e de acord cu măsurile pentru extinderea numărului de clienţi al CET, dar spune că nu-şi doreşte ca Oradea să rămână cu o singură soluţie de combustibil. „În situaţia în care rămâi doar pe gaz cu încălzirea întregului municipiu, plus a zonelor limitrofe, există riscul ca o iarnă foarte geroasă să scadă presiunea de gaz sau furnizorul de gaz să taie robinetul, în condiţiile în care ştim foarte bine că şi acum la furnizorul de cărbune sunt datorii de luni de zile. Eu nu cred că furnizorul de gaz, care nu are altă operaţie de făcut decât să închidă un robinet, va fi tolerant faţă de întârzierile la plată. Furnizorul de cărbune e mult mai greu să închidă mina, să dea oameni afară…”, ne-a declarat preşedintele PSD Bihor.
Problema penalităţilor
Pe de altă parte, Mang crede „că e foarte greu de imaginat că în iarna 2013/2014 vom avea centrala nouă terminată şi vom funcţiona în întregime pe gaz. Iar dacă în anul 2013 CET va emite noxe aşa cum se întâmplă astăzi, costul încălzirii în municipiu va fi foarte mare, pentru că vom fi penalizaţi corespunzător”.
Ca o concluzie, senatorul de Oradea crede că „ar trebui combinate soluţiile”. „Ca o părere personală, cred că ar trebui să avem un număr mare de utilizatori şi să utilizăm drept combustibil cărbunele, cel puţin pe un cazan şi în situaţia asta cazanul numărul 6 poate fi modernizat rapid şi uşor. Cu nişte fonduri europene pot fi înlocuite filtrele pentru a nu mai emite noxele care se emit astăzi în atmosferă. Ăsta ar fi primul pas. După care, sigur, cogenerare pe gaz, ca să producem şi energie electrică. Dar poate ar trebui să folosim şi apa geotermală. Toate astea le putem folosi, în schimb, doar dacă există un număr mare de consumatori. Altfel, soluţiile, oricare ar fi ele, devin nerentabile”, a arătat Ioan Mang.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!