Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor a refuzat să aprobe cererea Primăriei, pentru sacrificarea a 200 de copaci şi relocarea a 14 puieţi de la Ştrandul Municipal, pe şantierul viitorului complex wellness termal Nymphaea, aşa cum se va numi ştrandul după transformările ce au loc în prezent. Directoarea APM Bihor, Sanda Mercea motivează refuzul prin mai multe prevederi legale, subliniind că realizarea impactului de mediu nu mai poate fi realizată după demararea proiectului. “100 au tăiat deja, oricum”, transmite directoarea Mercea, subliniind că autorizaţia de construire pentru acel şantier a fost emisă de către Primărie fără ca APM să fi fost înştiinţată înainte de lucrări despre tăierea copacilor. “Nu am ce legislaţie să aplic. Legea spune clar că nu se poate schimba proiectul tehnic, deoarece astfel se anulează autorizaţia de construire. Nu pot să cred că ei nu au ştiut atunci că acei copaci îi încurcă. Puteau foarte bine să depună documentaţie înainte să intre cu buldozerele, cu două săptămâni înainte, dar nu este sigur că ar fi fost aprobată, pentru că nu putem să îi tăiem pe toţi. Acum deja chiar se exagerează. Nu se poate spune că 200 de copaci nu au impact asupra mediului”, susţine Sanda Mercea, care arată că în alte cazuri a avut înţelegere faţă de Primărie: dă exemplul copacilor tăiaţi pe strada William Shakespeare, unde rădăcinile copacilor afectau reţeaua de canalizare sau a celor ce cădeau în calea noului drum rapid (expres).
Vin controalele!
Cum Primăria nu stă bine în acte, se poate trezi oricând cu amenzi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de la Garda de Mediu.
Şeful Gărzii de Mediu, Viorel Ţepele, spune că a discutat problemele cu omologul său de la ISC, Lucian Chindlea, dar încă nu a “stabilit exact care este procedura legală în astfel de situaţii”. Ţepele afirmă că nu ştie despre tăierea a 100 de copaci la fostul ştrand municipal, nefiind sesizat, însă anunţă controale.
“De ce nu includ copacii?”
“Înţeleg ca din 200 de copaci să tai 10-20, dar să radem totul, este deja exagerat. De ce nu se face proiectul astfel încât să includă şi copacii? Este şi o răspundere a noastră, pentru că toată lumea ne sare nouă în cap”, subliniază şefa de la Mediu, care indică probleme similare la lucrările din strada Independenţei. Este vorba despre 23 de tei din jurul statuii lui Mihai Eminescu, tăiaţi deja. “Le-am cerut să-i lase acolo, aşa cum era pe proiectul vechi, unde nu au menţionat nimic legat de aceste tăieri”, declară Mercea. Aceasta precizează că, potrivit legislaţiei privind spaţiile verzi, arborii ornamentali, precum stejarii, teii, salcâmii, nu pot fi toaletaţi, decât dacă au crengile uscate sau dacă apar cazuri bine întemeiate. “De tăierea din rădăcină nici nu se pune problema. În Piaţa Independenţei am fost de acord să se taie cei care blocau accesul, însă restul trebuiau să nu îi taie. Sunt copaci maturi. Degeaba plantează cinci pentru unul tăiat, pentru că nu suntem siguri că vor ajunge la maturitate şi dacă vor ajunge, vor ajunge abia în zece ani. Până atunci, vom avea doar asfalt”, e mesajul directoarei APM Bihor, care consideră că “proiectele se fac după legi, nu legile după proiecte”.
Primăria merge înainte
Viceprimarul Mircea Mălan are o altă optică. Mălan spune că Primăria “face demersuri pentru a găsi soluţii împreună cu APM”. Iar dacă nu, “luăm în calcul şi varianta de a risca amenzi pentru a duce proiectele mai departe”, afirmă viceprimarul. “Evident că nu vom opri un proiect din cauza faptului că administraţia de mediu sau altcineva nu ne dă anumite avize, după părerea mea nu întru totul întemeiat. Proiectele nu se fac pentru cine este temporar la Primărie, ci se fac pentru orădeni. Până la urmă, fiecare dintre noi ar trebui să găsească acele variante ca proiectele să meargă înainte. Eu nu am văzut situaţii de genul acestea în care un proiect dintr-un oraş să fie oprit din cauza administraţiei de mediu. Acestea sunt problemele într-o ţară în care cad pădurile peste noapte şi dispar milioane de hectare de pădure?”, întreabă Mălan, acuzând faptul că APM Bihor ar cere un studiu de impact şi pentru doborârea de copaci în Piaţa Unirii. “După părerea mea, este absurd să faci un studiu de impact asupra mediului pentru nouă stejari”, consideră Mălan, evidenţiind faptul că legea prevede ca necesare studii de impact pentru investiţii ce afectează iremediabil mediul, cum sunt extracţiile petroliere sau exploataţiile miniere. “Sper că vom ajunge la deciziile cele mai înţelepte cu toţii”, este mesajul lui Mălan pentru şefa de la Mediu.
Primarul Ilie Bolojan a avut o reacţie cât se poate se succintă: “Nu avem nicio problemă cu APM-ul. Totul este în bună regulă, proiectele merg mai departe”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!