Prezenţi la Oradea, ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga şi Ioan Oprean, director la Apele Române pentru investiţii au informat că anul acesta vor fi finalizate lucrările doar la acele investiţii care au atins deja un prag de realizare de 80%. Ce e sub 80% va fi pasat spre finalizare pentru anii viitori, iar pentru lucrările ce nu sunt înfăptuite nici măcar pe jumătate se vor căuta fonduri europene. Bihorul este direct afectat de anunţul şefilor de la Ape, deoarece în judeţul nostru, în ultimii ani s-au derulat investiţii serioase în infrastructura de apă: amenajări de cursuri ale apelor curgătoare, acumulări de apă, baraje. Astfel se face că destule lucrări vor fi lăsate… baltă.
Bunăoară, Ioan Oprean a arătat că lucrarea din Centrul Oradiei, de pe malul stâng al Crişului, lângă Sinagoga Neologă, va fi finalizată anul acesta. Însă, pentru refacerea digului din aval de Podul Ferdinand – porţiunea dintre Primărie şi podul Informatica – nu mai sunt bani.
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Lucia Varga şi directorul adjunct al Apelor Române, Ioan Oprean – ambii bihoreni – au anunţat, vineri, amânarea mai multor lucrări aflate în diverse stadii de execuţie în sistemul hidrografic bihorean. E vorba despre lipsa banilor, arată cei doi, adăugând că pentru o serie dintre acestea se vor căuta fonduri europene pentru a fi realizate anii următori.
În amonte de Aleşd
Lucia Varga justifică „îngheţarea” unor lucrări prin abundenţa investiţiilor ce ţin de minister, la nivel naţional. „La nivelul ministerului sunt peste 300 de lucrări, iar pentru cele din bazinul Crişului Repede este vorba despre sume foarte mari. Vor fi fonduri pentru zona din centrul oraşului Oradea şi în amonte de Aleşd, pe Crişul Repede, la intrarea în Bihor”, a declarat ministrul Varga, deputat în Colegiul 3 Aleşd.
Varga şi cu Oprean spune că au întocmit o serie de criterii în baza cărora se vor finanţa lucrările. Totate lucrările ce sunt realizate în procent de sub 50% vor fi lăsate baltă, ele urmând să fie finanţate eventual prin atragerea de fonduri europene în intervalul de finanţare 2014 – 2020. Doar investiţiile care au fost realizate deja în procent de 80% vor fi finalizate anul acesta, iar pentru cele realizate peste jumătate se vor aloca bani şi anul acesta. În rest, pauză. În ciuda faptului că s-au pus pe prioritizat proiecte, Lucia Varga spune că fondurile destinate investiţiilor nu au scăzut pentru 2013, comparativ cu 2012, doar că accentul s-a pus pe partea de cofinanţare de la bugetul de stat pentru acele proiecte care beneficiază de fonduri europene. Potrivit ministrului, în 2013, pe ape vor investi de la bugetul de stat 88 milioane de lei, plus finanţările europene. Ioan Oprean, cel care dirigueşte la nivel naţional investiţiile Apelor Române, spune că totalul destinat investiţiilor în sistemul hidrografic românesc, pentru 2013, este de 600.000.000 lei noi.
Paris rămâne neîntubat
Îa Oradea, după ce anul trecut lucrările au fost sistate, în a doua parte a anului, suntem anunţaţi că anul acesta se va finaliza lucrarea din Centru, de pe malul Crişului, în dreptul parcării din strada Independenţei. În schimb, digul dintre Podul Ferdinand şi podul de la Informatica va rămâne aşa, lucrările de reabilitare ale acestuia fiind amânate. Pentru această lucrare se doreşte atragerea de fonduri europene, anul viitor, anunţă Ioan Oprean.
La fel, va fi amânată şi investiţia de întubare a pârâului Paris, ce izvorăeşte lângă lacul de la Săldăbagiu de Munte şi se revarsă în Criş. Acest pârâu este poluat de riverani, mizeriile ajungând în Crişul Repede. Ca şi în cazul digului de pe Criş, şi această investiţie s-ar realiza eventual doar prin fonduri europene, în perioada de finanţare 2014 – 2020, transmite Oprean.
Şi în judeţ au fost sistate lucrări, în 2012. Totuşi, barajul de la Corbeşti, din amonte de Dobreşti, va fi finalizat în 2013, anunţă directorul de la Apele Române. Alte lucrări care nu mai sunt o prioritate pentru ministrul Luciei Varga sunt: priza de apă degradată de la Gurbediu, pe Crişul Negru; barajul Eger de lângă Marghita, realizarea unui baraj la Poiana, pentru regularizarea afluenţilor Crişului Negru; lucrări pe râul Barcău.
Investiţii în apă
Iată lista cu lucrările majore în bazinul hidrografic Ape Crişuri, din judeţul Bihor, ce aşteaptă finanţare de la Ministerul Pădurilor şi Apelor:
– Continuarea investiţiei pe Crişul Repede, în zona localităţii Bratca, unde în paralel cu Consiliul Judeţean Bihor, care lucrează la drum, Apele Române au în lucru amenajarea albiei râului – va fi finalizată în 2013.
– În intravilanul municipiului Oradea, în zona centrală trebuie reamenajat malul stâng al Crişului Repede, lângă Sinagoga Neologă, în imediata proximitate a viitoare parcări subterane de sub parcarea din Piaţa Independenţei – va fi finalizată în 2013.
– În intravilanul municipiului Oradea, în aval de Podul Ferdinand din Centru, de la Primărie până la podul Informatica, trebuie refăcute zidurile de sprijin aferente râului Crişului Repede – amânat.
– În intravilanul municipiului Oradea: întubarea pârâului Paris, ce izvorăşte lângă lacul de la Săldăbagiu de Munte şi şerpuieşte pe străzile Louis Pasteur şi Gheorghe Doja) şi se revarsă în Criş, lângă Podul Dacia, pe malul drept. Acest pârâu ar trebui întubat, iar recordurile orădenilor din zona de deal la acest pârâu vor fi blocate, tocmai pentru a împiedica deversarea deşeurilor, ce ajung până la urmă în Criş. În paralel cu această lucrare, Compania de Apă Oradea s-a angajat să realizeze un canal colector, pentru a strânge deşeurile menajere ce se deversează azi în pârâul Paris şi, implicit, în Criş. 95% din lucrare ar trebui finanţată de Ministerul Pădurilor şi Apelor (3,5 milioane de euro), iar canalul colector al CAO se va finanţa din bugetul Primăriei (250.000 euro) – amânat.
– Lucrări pe râul Barcău, în amonte de barajul de la Suplacu de Barcău, până în judeţul Sălaj – amânat.
– Realizarea barajului de la Corbeşti, în amonte de Dobreşti. Până în prezent s-a realizat aproximativ 50% din lucrare – se doreşte finalizare în 2013.
Lucrare pe Crişul Negru: priză de apă degradată la Gurbediu. E necesară o finanţare de la minister, de circa 1 milion de euro, finanţare care nu a venit în acest an – amânat.
Realizarea canalului pentru alimentarea pescăriilor din zona Tămaşda şi, implicit, asigurarea unor debite de ecologizare pentru municipiul Salonta. – amânat.
Reabilitare ecologică pe Criş, în aval de Oradea, până la graniţă – amânat.
Reabilitarea barajului Leşu – în 2013 vor începe lucrările.
– Permeabilizarea actualului baraj nepermanent Eger de lângă Marghita – amânat.
– Realizarea unui baraj în comuna Criştioru de Jos, localitatea Poiana, care ar regulariza afluenţii Crişului Negru, pentru atenuarea viiturilor – amânat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!