Jb Domnule Eugen Antal, aţi trăit recent o experienţă la care puţini oameni s-ar încumeta: aţi mers, cu picioarele goale prin cărbuni încinşi. Poate părea o nebunie pentru cei neavizaţi, dar acesta este un exerciţiu de voință ecunoscut în lumea întreagă ca fiind cea mai modernă metodă de atingere a excelenței.
E.A„Ca să treceţi peste aceşti cărbuni încinşi trebuie să fiţi nebuni” – ne spunea, pe bună dreptate, Bruno Medicina. Asta pentru că întodeauna situaţiile excepţionale necesită stări extraordinare. De nebunie, ar zice unii. Spre exemplu, un îndrăgostit crede că poate depăşi orice barieră pentru a fi cu iubita şi… ce să vezi: reuşeşte! Un soldat pe câmpul de luptă, poate ignora pericolul pentru cauza ce o slujeşte, pentru că el crede în ceva. O gimnastă îşi depăşeşte sistematic propriile limite pentru ca mai apoi să asculte, cu inima plină de mulţumire sufletească, imnul naţional de pe prima treaptă a podiumului.
Jb Care este lucrul cel mai important pe care l-ai aflat în urma trainingului Leadership 530?
E.A Că lucrurile excepţionale se fac în condiţii excepţionale şi într-o stare excepţională. Oamenii deosebiţi se şlefuiesc precum diamantul, la presiuni extrem de mari.
Am mai aflat ceva la acest extraordinar spectacol: Leadership 530. Nu există stres. Există doar frici. Ele cauzează stresul. Dacă nu ar exista fricile nu am mai fi nevoiţi să găsim scuzele pentru stres. Nu am mai da vina pentru nerealizarile noastre pe factori subiectivi si absolut arbitrar fixaţi. Acum cred cu tărie că avem extrem de multe bariere psihice, puse de noi sau de alţii, dar care ne ţin pe loc. Cineva sau ceva ne fac să acţionăm în felul cum o facem acum – în loc să fim mai productivi, respectiv mai creativi în toate aspectele vieţii noastre pentru a obţine bucuria, raţiunea noastră de a exista.Nu avem suficientă încredere în noi şi asta ne cauzează lucrul cu jumătate de măsură, cu jumătate sau mai puţină energie. În aceste condiţii este şi normal să avem rezultate sub aşteptări. E ca şi când motorul ne-ar funcţiona cu unul sau două pistoane în loc de 4, 8 sau 16. Dar atunci când rezervorul nostru de energie e plin, avem în primul rând pentru noi o stimă de sine impresionantă care ne ţine cu motorul turat la maxim, capabil să înfrunte orice. Orice! Iar oamenii urmează oameni care au încredere în ei înşişi.
Jb Aşadar ce semnificaţie putem da trecerii prin foc?
E.A Alături de mine, alţi cca. 200 de participanţi – oameni obişnuiţi – au atins nivelul de adrenalină care ne-a permis să minimalizăm efectul periculos al focului şi să acceptăm riscul. Un risc calculat, însă.Era pur şi simplu o luptă interioară: Tu cu tine. Crezi că eşti în stare? Crezi că poţi?
Crezi în tine? Aceasta a fost provocarea adevărată.Acum, toţi participanţii au obţinut pe lângă purificarea prin foc şi un reper în conştiiţă: Poţi!Şi nu e puţin lucru. Să ştii că poţi aproape orice dacă te pregăteşti suficient de bine e un lucru extraordinar ce te poate propulsa cu viteză cosmică în orice domeniu. Mersul pe jar încins a devenit, pentru participanţi, un buton roşu gata să fie apăsat atunci când aceştia s-ar găsi în situaţii limită. Spune poţi şi vei putea! Acum ştiu că pot!
De altfel multe persoane ar putea să facă mult mai mult decât fac acum. Nu o fac pentru că aceste persoane au setată mental o limită a posibilităţilor lor. Odată înlăturată această barieră practic eliberează puterea şi energia personală. Spre orice, pentru că orice este posibil.
Jb. De ce este acest exerciţiu bun pentru lideri?
EA. e simplu! Ai urma un om lipsit de curaj, care se ascunde în spatele a nu-ştiu-ce sau care este insuficient pregătit?
Jb. Nu
E.A. Nici eu!
Citiți principiile noastre de moderare aici!