Jurnal bihorean- Când ai dat primele semne că eşti atrasă de artă, de pictură şi că ai şi talent?
Alexandra Andreica- Atracţie pentru artă am simţit dintotdeauna. Copil fiind îmi plăcea să desenez însă nu am crezut că sunt suficient de talentată pentru a dezvolta o carieră în domeniul acesta. Iniţial am avut alte căutări însă a venit momentul când m-am hotărât să studiez artele. Am vrut să o fac doar pentru mine, pentru sufletul meu, fără speranţa unei cariere în domeniu, aşa că m-am înscris la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea. Bucuria a fost foarte mare când am primit confirmarea talentului meu şi am înţeles că există şanse de a dezvolta o carieră în lumea artei.
JB- Ai un stil, un curent preferat? Cum îţi alegi temele, ce te inspiră?
A.A.- Iubesc arta figurativă! Din punct de vedere stilistic încă încerc să mă descopăr, în momentul de faţă sunt pasionată de realism. Sursa mea de inspiraţie este viaţa, cu toate trăirile şi întâmplările ei. În lucrările mele îmi doresc să surprind cotidianul, ziua de azi, trecerea timpului, efemeritatea vieţii. Fiecare perioadă are pictorii ei care reflectă timpul prezent şi societatea din acel moment, lucrările lor rămânând mărturie din punct de vedere istoric. Ceea ce îmi doresc eu prin lucrările mele este să surprind momentul acesta ca pe o mărturie pentru generațiile următoare.
JB- Recent ai reprezentat Universitatea din Oradea la vernisajul expoziţiei Diplom. din Bucureşti, expoziţia ce reuneşte o selecţie de lucrări de la facultăţile cu profil artistic şi vocaţional. Lucrarea ta Broken Puzzle e încadrată de specialişti chiar în noul figurativ.
A.A.- Proiectul Broken Puzzle abordează tema contrastelor românești în perioada de tranziție reflectând contemporaneitatea. Lucrarea reflectă contrastul tăios dintre tehnologia avansată, preocupare principală a oamenilor din zilele noastre, și reminiscențele comunismului, contrast ce definește ignoranța și o răsturnare a valorilor umane și a priorităților oamenilor, care predomină în gândirea contemporană a omului de rând, omul mediocru. Titlul proiectului face trimitere la modul în care contrastele surprinse evidențiază prezența unor elemente din mai multe lumi diferite pe care istoria le regrupează ca pe un puzzle imperfect.
JB- Ce repere ai printre artişti, fie ei români sau străini. Ţi-ar plăcea să pictezi precum….
A.A- Dintre artiştii români, preferatul meu este Mircea Suciu, dintre cei străini îi admir pe Michael Borremans, Lucian Freud, Gerhard Richter, Francis Bacon şi alţii.
JB- Când ai decis să pleci la Londra? Ai găsit acolo un loc, un spaţiu mai propice pentru a te manifesta ca artist? Ce faci acolo? Ce proiecte ai? La ce lucrezi? Cum te-ai acomodat?
A.A.- M-am hotărât să plec din ţară în ultimul an de facultate. În Londra am ajuns de curând, încă sunt în proces de acomodare. Am ales Londra în speranţa unei integrări mai facile atât pe plan artistic, cât şi pe plan personal. Consider că e un loc mai propice pentru artă, un loc care oferă mai multe oportunităţi, mai multe şanse de a fi remarcat, de a creşte, de a te dezvolta. De curând am început să lucrez la un proiect nou dar e abia în stadiul de concept.
JB- Un artist român se poate manifesta în această aglomeraţie urbană? Ai contacte cu artişti români sau de alte naţionalităţi? Cunoşti români de succes în Londra?
A.A- Fiecare persoană are modul ei de funcţionare, zona ei de confort, unii artişti probabil se manifestă mai bine într-o zonă mai puţin aglomerată. Pentru mine funcţionează. Eu iubesc aglomeraţiile urbane şi sentimentul de a te pierde printre milioane de oameni. Îmi dă senzaţia de libertate, îmi oferă inspiraţie, energie şi îmi hrăneşte sufletul.
Cunosc români de succes în Londra, unul dintre ei fiind o bună prietenă din fragedă copilărie, însă nu se manifestă în domeniul artistic.
JB- Un portret al artistului Alexandra Andreica
A.A.- Urăsc să vorbesc despre mine, sunt o persoană destul de modestă şi prefer ca munca mea, lucrările mele să vorbească în locul meu. A mă intitula artist este mult spus, consider că de-abia de acum înainte urmează să câştig acest nume. Atât pe plan personal cât şi pe plan profesional mă aflu într-un continuu proces de descoperire şi dezvoltare.
Mulțumesc şi succes oriunde te-ai afla!
Citiți principiile noastre de moderare aici!