„Ministerul are toleranţă zero pentru secretarele şi directorii care înscriu preferenţial anumiţi copii”, a atenţionat Negrean. Şeful ISJ Bihor a îndemnat încă o dată părinţii care îşi înscriu micuţii la o altă şcoală decât cea de circumscripţie să bifeze şi «căsuţa» în care pot opta ca micuţul să urmeze şcoala arondată dacă nu va fi acceptat la şcoala preferată.
„Astfel, părinţii nu mai trebuie să urmeze şi etapa a doua de înscrieri, cea din 8 – 17 mai, dedicată copiilor rămaşi pe dinafară după prima etapă, cea din 1 – 22 aprilie”, a explicat Negrean.
Cât priveşte presiunea de pe şcolile de renume, Daniel Negrean a mărturisit, de pildă, că nu ştie cum va proceda Colegiul Naţional „Emanuel Gojdu” cu cei 112 elevi pentru care are doar 50 de locuri în clasa a V-a.
„Unele şcoli care au mai mulţi copii înscrişi decât locuri, încearcă să mai selecteze din ei prin teste eliminatorii de limbă străină”, a explicat Negrean. Acesta a mai sugerat că ar putea juca rol de triere şi teste psihologice de genul celor care se practică în cazul copiilor de 6 ani pe care părinţii vor totuşi să-i înscrie direct în clasa I.
Întrebat dacă şcolile vor putea organiza teste de selecţie pentru clasa a V-a, Negrean a răspuns că legea permite, dar numai în cazul şcolilor fără ciclul primar. „O şcoală care are elevi de clasa a IV-a trebuie să le asigure locul şi în clasa a V-a”, a motivat Negrean.
Pe secţiunea dedicată înscrierii în învâţământul primar de pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor se găsesc metodologia, calendarul de înscriere, informaţii legate de centrele de evaluare psihosomatică şi arondarea şcolilor la acestea, procedura evaluării psihosomatice şi condiţiile specifice elaborate de fiecare unitate şcolară.
Informaţii pot fi găsite pe site-ul fiecărei şcoli cu clase primare precum şi pe site-ul www.isjbihor.ro sau la „Tel Verde”, 0800816259, deservit zilnic, între orele 8-16, de luni până vineri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!