Părinţii şi elevii de la Ştei, eliminaţi de la Bacalaureat pe motiv că ar fi copiat, şi-au vărsat ieri năduful pe holurile Curţii de Apel Oradea. Revoltaţi peste măsură că magistaţii au amânat soluţionarea recursurilor declarate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor împotriva hotărârilor pronunţate de Tribunalul Bihor din cauză că recurentul nu a achitat taxa judiciară de timbru, aceştia cred că elevilor li se caută piedici.
„Sunt nişte incompetenţi. Mai bine şi-ar da demisia cu toţii. De ce îi ţin pe jar pe copii”, se întreba o mămică ieri, pe holurile instanţei.
La fel de indignat a fost şi Dumitru Morar, tatăl unuia dintre elevii care aşteapta cu sufletul la gură o soluţie în acest dosar.
„Situaţia este foarte încurcată. Elevii sunt înscrişi la facultate, dar ei încă nu ştiu care le va fi soarta. Cum o fi – albă sau neagră, vrem să-i lase pe copii în pace”, a strigat şi Morar.
Magistraţii Curţii de Apel Oradea au dispus amânarea tuturor celor 12 cauze aflate pe rol în vederea achitării de către ISJ a taxei judiciare de timbru în cuantum de 80 de lei şi le-au repartizat ciclic, pe complete de judecată obişnuite, acordându-le elevilor noi termene, în lunile septembrie şi octombrie.
Avocatul Arpad Kolozsi a arătat cu degetul spre reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, spunând că este o situaţie pe care aceştia „nu o pot controla, din lipsă de profesionalism ori din dorinţa de a o tergiversa”.
„Cele 12 cauze au fost amânate, din păcate, pentru motive procedurale. În această situaţie, trebuie să arăt cu degetul, în sens peiorativ-negativ, la adresa reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor deoarece nu s-au conformat obligaţiilor date de lege de a plăti taxa de timbru adecvată fazei procesuale pe care ei au promovat-o. Este culpa lor, instanţa a trebuit în această situaţie să ia act de lipsa de procedură care a obligat ca toate cauzele să fie amânate pe lunile septembrie şi octombrie.
Nu aş vrea să mă pronunţ direct asupra acestui aspect acuzând-o în vreun fel pe jurista Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. Aş putea însă să spun destule împotriva inspectorului şcolar general şi a adjunctei acestuia”, a afirmat avocatul Arpad Kolozsi.
Tot ieri, magistraţii Tribunalului Bihor au avut de judecat alte 36 de dosare ale elevilor eliminaţi din examen din acelaşi motiv.
Între timp, nouă dintre cadrele didactice care au făcut parte din Comisia de bacalaureat de la Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei au fost sancţionate cu desfacerea contractelor de muncă. Preşedintele de comisie a primit doar o sancţiune pecuniară – reducerea cu 15% a salariului de bază şi a indemnizaţiei de bază pe o perioadă de trei luni.
Similitudini
Reamintim că, urmare a unei sesizări privind existenţa unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din Centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei, la solicitarea Ministerului Educaţiei, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie).
După ancheta desfăşurată de reprezentanţii ISJ Bihor, 108 de candidaţi din cei 191 care au susţinut examenul în acest centru, au fost eliminaţi, iar 37 de dascăli au fost cercetaţi disciplinar.
12 din cei 108 elevi de la Colegiul Tehnic „Unirea” Ştei, eliminaţi din examenul de bacalaureat pe motiv că ar fi copiat la proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), au acţionat în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor – Comisia Judeţeană de Bacalaureat Bihor. În primă instanţă, la Tribunalul Bihor, elevii au reuşit să-şi recâştige diplomele, magistraţii dispunând suspendarea proceselor verbale de sancţionare cu eliminarea din examenul de bacalaureat – sesiunea iunie 2015, însă decizia instanţei a fost atacată cu recurs de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!