Timpul nu mai are răbdare cu FC Bihor. Nici creditorii! Cele 22 de rate restante la procesul de insolvenţă i-au determinat pe unii dintre creditorii clubului să ceară falimentul. Există formulate cereri de declanşare a falimentului care urmează să fie soluţionate la tribunal în data de 10 februarie. În mare parte depinde de creditori”, a explicat Sergiu Tod, practician în insolvenţă, reprezentant RVA Oradea.
O rată la insolvenţă se ridică la suma de 81.452 lei pe lună.
Situaţia e gravă, mai ales că în acest moment finanţatorul principal al FC Bihor, Consiliul Judeţean, nu are bugetul aprobat. Iar conturile clubului sunt goale, acumulându-se astfel şi datorii către jucători şi angajaţi.
E nevoie de voinţă politică pentru a găsi o soluţie salvatoare pentru ca FC Bihor să nu dispară. Sătul să tot bată pe la uşi, unde primeşte cel mult promisiuni, preşedintele Viorel Nemeş anunţă că e tentat să demisioneze.
Dacă se va declanşa falimentul, FC Bihor şi-ar înceta activitatea iar Oradea ar rămâne fără fotbal la nivelul primelor două eşaloane după mai bine de 100 de ani!
Clubul bihorean merge pe sârmă în aceste zile, spectrul falimentului fiind mai aproape ca niciodată. Asta din cauza faptului că fiind subfinanţat, FC Bihor nu a reuşit să se ţină de plata ratelor lunare asumate în procesul de insolvenţă.
Din aprilie 2013 şi până în prezent, clubul a acumulat restanţe la insolvenţă de peste 1,8 milioane de lei (circa 400.000 de euro).
„Există formulate cereri de declanşare a falimentului care urmează să fie soluţionate la tribunal în data de 10 februarie”, a explicat Sergiu Tod, practician în insolvenţă, reprezentant RVA Oradea.
Până în primăvara anului 2013 FC Bihor a achitat 14 rate la insolvenţă, rezultând o sumă de circa 250.000 euro, după care şirul s-a rupt.
Tocmai perioada lungă în care FCB nu a mai plătit nicio rată a făcut ca o parte din creditori să ceară falimentul. Cei mai zeloşi ar fi Administraţia Finanţelor Publice, care are şi cea mai mare sumă de recuperat, şi Raul Dorin Dulău, care are de primit o sumă de circa 5.800 lei după ce a avut apartament dat în chirie pentru jucători, susţin surse din anturajul clubului.
„Îmi dau demisia”
Ce se va întâmpla dacă în 10 februarie, FC Bihor va fi declarat în faliment? „Clubul îşi încetează orice activitate sportivă şi economică. Se vor desface contractele de muncă ale jucătorilor şi se vor evalua bunurile”, spune Sergiu Tod.
În aceste condiţii, jucătorii ar deveni liberi de contract, echipa s-ar retrage din Liga a II-a, iar creditorii nu vor mai avea nicio şansă să-şi recupereze restanţele. Asta pentru că FC Bihor nu posedă stadionul sau locaţia unde îşi are sediul, iar bunurile clubului înseamnă câteva calculatoare, mobilă sau echipament.
E de aşteptat ca în aceste zile, FC Bihor să găsească resurse financiare prin care să reia plata ratelor, iar creditorii să mai aibă răbdare până ce Consiliul Judeţean va aloca bugetul pentru club pe 2015.
Preşedintele Viorel Nemeş se aşteaptă la ce e mai rău. „Toţi cei implicaţi ar trebui să constituim un comitet de criză în care să găsim soluţii. Ar fi important să achităm 4-5 rate până în 10 februarie. Dacă în două-trei zile nu se constituie un comitet de criză, mă gândesc să-mi dau demisia. Nu e nimeni de neînlocuit. Consider că în această perioadă am făcut eforturi supraomeneşti. Poate chiar plecarea mea va produce un şoc”, susţine Nemeş.
FC Bihor a intrat în insolvenţă în toamna 2009 la iniţiativa lui Ioan Lucian, preşedintele de atunci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!