Executivul şi-a trecut prin Consiliul local, săptămâna trecută, modificarea regulamentului câinilor cu stăpân, iar luna viitoare va începe recensământul acestora.
Conform HCL 588/2012, recensământul se va face de două echipe compuse din câte un reprezentant al primarului, al Poliţiei Locale şi a Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV), ONG-uri sau alte organizaţii de specialitate. Din partea DSV vor participa fie cei doi veterinari care au contracte de concesiune cu direcţia, fie tehnicienii veterinari ai acestora.
Numărătoarea câinilor va începe din două puncte îndepărtate ale oraşului, de la periferie spre centru: se va porni din zona Coriolan Horia respectiv din Podgoria.
„Regulamentul privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în municipiul Oradea”, prevede obligativitatea orădenilor de a da informaţii echipelor de recenzare care, însă, au nu acces decât până la limita proprietăţilor private.
Legal?
În esenţă, regulamentul prevede un recensământ al tuturor câinilor cu stăpân din Oradea, obligativitatea injectării fiecărui câine cu un microcip şi sterilizarea câinilor, cu câteva excepţii. Dacă pentru primele două operaţiuni, recensământul şi microciparea, „legalitatea” demersului este la limită, pentru obligativitatea sterilizării temeiul juridic nu a fost, încă, depistat. Pe această temă s-au sesizat şi juriştii Prefecturii, care i-au chemat pe cei din Primăria Oradea la mai multe discuţii lămuritoare. Problema pare a fi că, până acum, cel puţin, nu există nicio lege în România care să prevadă această obligativitate!
În cadrul recensământului, proprietarii ar trebui să dea „semnalmentele” animalului dar şi să declare dacă îşi vor steriliza sau nu câinele. Cei care sunt de acord să-şi opereze animalul, pot opta să facă asta la unul dintre cei doi veterinari ai DSV sau la alte cabinete private. De reţinut că Primăria dă subvenţie de 50% din operaţie dar numai preferenţial, către cei doi veterinari concesionari ai DSV. Cei care refuză să-şi opereze câinele, dacă nu cumva se încadrează în „excepţii”, vor fi puşi la plata unei taxe anuale de 100 de lei, bani care, zice Municipalitatea, vor merge spre adăpostul de câini comunitari. Excepţiile de la „cuţit” sau taxă sunt câinii valoroşi, de rasă, cu pedigree sau cei cărora le e interzisă medical operaţia. Odată cu recenzarea, câinii sunt injectaţi şi cu un microcip pe care sunt înscrise datele animalului ale stăpânului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!