Pompierii au desfăcut firul în patru şi după ce au atras atenţia asupra numărului de incendii provocate de coşurile de fum, acum vin cu date şi mai exacte, cu scopul informării şi prin urmare al protejării populaţiei.
Şi la casele noi
Colonel inginer Flore Meşter, şeful Compartimentului de Avizare-Autorizare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor a realizat o analiză statistică a incendiilor din judeţul Bihor în anul 2014.
Col. Meşter spune că 41 de incendii (14% din numărul total) au avut drept cauză coşurile de fum, urmare a realizării şi exploatării defectuoase a acestora. Grav este faptul că s-au produs incendii şi la construcţiile noi.
Info important
Tehnicianul Meşter spune că prin activitatea de avizare/autorizare pe linia securităţii la incendiu, se elimină greşelile de proiectare şi execuţie a sistemelor de încălzire, dar susţine că nu toate construcţiile se supun acestei activităţi (exemplu clădirile de locuit).
Astfel că absolut toţi cei care participă la proiectarea, execuţia, urmărirea execuţiei (diriginţi de şantier), recepţia şi exploatarea construcţiilor trebuie să respecte legislaţia şi reglementările tehnice în vigoare.
În privinţa reglementării tehnice specifice pentru proiectarea coşurilor de fum este Standardul Român SR EN 15287-1/2009–Proiectare, instalare şi punere în funcţiune a coşurilor de fum, explică col. Meşter. Pompierul detaliază că neregulile sunt generate începând cu faza de proiectare, prin neîntocmirea proiectului în detalii de execuţie. Acest fapt permite executantului lucrării să adopte soluţii tehnice de realizare a coşurilor de fum, care în majoritatea cazurilor nu sunt conforme cu reglementările tehnice în vigoare. Pentru ca să se evite tragedii, cei care decid să îşi facă o casă sunt rugaţi să ceară factorilor implicaţi dovezi că au lucrat conform cu standardele cerute. În plus, proprietarii construcţiilor trebuie să execute verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţirea periodică a coşurilor de fum.
La rândul lor, proiectanţii şi executanţii lucrărilor de construcţii sunt obligaţi prin lege să cuprindă în documentaţiile pe care le întocmesc, măsurile de apărare împotriva incendiilor specifice naturii riscurilor pe care le conţin obiectele proiectate, respectiv să realizeze, integral şi la timp, măsurile de apărare împotriva incendiilor cuprinse în proiecte.
Cert este că, în afara pericolului pierderii de vieţi omeneşti şi bunuri materiale, „neîndeplinirea de către cei în drept, a obligaţiilor legale ce le revin potrivit celor de mai sus, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă”, a adăugat aceeaşi sursă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!