Astfel, două dintre evenimente au fost provocate cel mai probabil de fumatul în locuri nepermise şi două, cel mai probabil, de coşurile de fum necurăţate de funingine.
Mai exact, în cursul nopţii de luni spre marţi, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Marghita, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tăuteu, au localizat şi lichidat un incendiu produs la o gospodărie situată în localitatea Bogei. Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o fumatul în locuri nepermise.
În aceeaşi zi, în jurul orei 22:50, echipajele Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea au fost mobilizate pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un atelier de încălţăminte, amenajat într-o clădire cu patru niveluri, situată pe strada Ovid Densuşianu din municipiul Oradea. În momentul sosirii pompierilor militari, flăcările se manifestau în holul clădirii, la parter, întregul imobil fiind inundat cu fum. Echipajele de căutare-salvare au procedat la verificarea fiecărei încăperi a construcţiei pentru evacuarea eventualelor victime surprinse de incendiu în clădire, iar echipajele de stingere au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, localizând şi lichidând incendiul în limitele găsite. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, cele 15 persoane aflate în clădire autoevacuându-se în momentul izbucnirii incendiului. Cercetările efectuate la faţa locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului şi în acest caz, fumatul în locuri nepermise. Ca urmare a producerii incendiului, au ars zece kilograme de materiale textile şi pielărie şi s-au degradat trei uşi, două ferestre, instalaţia electrică şi zugrăveala, pe o suprafaţă de circa 150 metri pătraţi.
În dimineaţa zilei de marţi, echipajele Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea au acţionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei locuinţe de pe strada Crivăţului din municipiu, generat cel mai probabil de coşul de fum necurăţat de funingine.
Câteva ore mai târziu, pompierii militari din cadrul Detaşamentului Marghita au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs, cel mai probabil în împrejurări similare, la o locuinţă situată pe strada Republicii din localitate. Incendiul, a cărui cauză probabilă a fost stabilită ca fiind coşul de fum necurăţat de funingine, nu s-a soldat cu pagube materiale, pompierii militari împiedicând propagarea acestuia şi reuşind astfel să salveze întreaga locuinţă.
Mai multă prudenţă
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor subliniază, încă o dată, faptul că, respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor preîntâmpină producerea unor astfel de evenimente. Coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de materialele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn, etc.). Coşurile de fum trebuie curăţate periodic, de către personal specializat şi autorizat, pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.
Se interzice fumatul la o distanţă mai mică de:
– 40 metri faţă de locurile în care există pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili, etc.;
– 10 metri faţă de locurile în care sunt depozitate materiale solide combustibile: lemn, textile, hârtie, carton asfaltat, bitum;
– 50 metri faţă de zonele împădurite.
Nu fumaţi niciodată în pat, când sunteţi obosit sau aţi consumat băuturi alcoolice în exces. Scrumul şi resturile de ţigară se depun în scrumiere. Nu aruncaţi resturile de ţigări pe jos sau în coşuri de gunoi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!